На Богојављење пливање за Часни крст

У Котор Варошу ће на Богојављење други пут бити организовано пливање за Часни крст у ријеци Врбањи.

Иницијативу за ову манифестацију је покренуло Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош, начелник општине Зденко Сакан је генерални покровитељ такмичења, а организатор Српска православна црквена општина Котор Варош.

На данашњем састанку начелника општине Котор Варош Зденка Сакана и архијерејског намјесника которварошког Миленка Нарића прецизирани су детаљи другог пливања за Часни крст у ријеци Врбањи.

Програм ће почети у 09.00 часова служењем Свете литургије у Храму Рођења Пресвете Богородице, а биће настављен богојављенском литијом главном градском улицом до Которског моста, гдје ће бити освештана вода и спуштен крст у Врбању.

“Богојављење је велики православни празник и зато желимо да га обиљежимо достојанствено, а захваљујући спортским радницима и ентузијастима и ове године ће бити уприличено пливање за Часни крст”, рекао је Нарић и позвао све вјернике и људе добре воље да узму учешће у Свечаној литији.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је подржао ову манифестацију и чињеницу да ће она постати традиционална.

„Ово витешко такмичење је један од најљепших православних обичаја и са задовољством сам прихватио улогу покровитеља, а искористио бих прилику да позовем суграђане да испрате овај јединствени обичај“, истакао је Сакан.

Заинтересовани за ово витешко такмичење, које је ревијалног карактера, могу се пријавити на број 065/516-999 (Слободан Петровић). Учесници ове трке не могу да имају мање од 18 и више од 60 година, а прије пливања биће организовани бесплатни љекарски прегледи 18. јануара у которварошком Дому здравља. Сви пливачи су, такође, у обавези да организатору по пријави доставе љекарско уверење.

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, дар Душка Чолића, и умјетничку слику Бранка Русмира, а остали учесници добиће пригодне поклоне, које су обезбиједили начелник општине Котор Варош и бројни привредни субјекти са подручја општине.

За све посјетиоце је обезбијеђено топло послужење (кувано вино и ракија).

Извор:СРНА