На литургији поводом освештања темеља српско-руског храма и контроверзни владика Василије Качавенда

На свечаној архијерејској литургији у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, поводом освештања темеља српско-руског храма и духовно-културног центра, окупио се цијели политички врх Републике Српске, те високи гости из Русије, предвођени губенатаром Санкт Петерсбурга Георгијем Полтавченком, као и бројни епископи СПЦ. Ипак, највише пажње привукло је присуство једног пензионисаног владике.

Контроверзни епископ Василије Качавенда пензионисан је прије пет година због отворених оптужби за педофилију, које никад нису до краја разјашњене.

Пошто је током рата био близак са Радованом Караџићем и Ратком Младићем, те склон запаљивим говорима, поједини федерални медији су га чак и доводили у везу са ратним злочинима.

Владика Василије је у Бијељини и Семберији остао упамћен и као један од идејних твораца Етно села Станишићи, у склопу којег је једна од туристичких атракција и манастир Светог Николе.

О педофилији у Зворничко тузланској епархији СПЦ, на чијем је челу годинама био епископ Василије, шушкало се годинама, а јавни скандал је избио у новембру 2012. године, када су Синоду СПЦ, према писању медија, предати и видео снимци, као доказ о наводном злостављању дјечака и младих богослова.

Свети Синод СПЦ никад ову истрагу није довео до краја, а у априлу 2013. је прихватио епископову оставку “из здравствних разлога”.

Како је раније писано, група држављана Србије и Босне и Херцеговине је почетком марта 2018. пред Високим судом у Лондону званично најавила подношење тужбе против Српске православне цркве (СПЦ) због свештеничке педофилије којој су били изложени унутар те вјерске институције, а за педофилију су оптужили владику Василија.

Уз пензионисаног владику Василија везују се и приче о његовој растрошности, па су се у јавности појавиле фотографије његових раскошних двора, са позлаћеним намјештајем и других луксузних предмета, који припадају овом монаху СПЦ.