Надриљекари вребају тешко обољеле

Надриљекарство узима маха и у БиХ, па се тако терапије и лијекови за наводно лијечење чак и рака нуде на интернету и путем огласа и друштвених мрежа, а стручњаци упозоравају да то може бити опасно по живот.

Након недавног случаја надриљекарства у Србији, који је потресао регион, истражили смо каквих све огласа и страница на интернету има у БиХ.

“Лијек, лијечим рак – карцином. Лијечим терапијама 30 до 40 дана. Не узимам новац у случају неуспјелог лијечења”, стоји у огласу постављеном на интернету.

Оглашивач који је поставио овај оглас на портал за оглашавање је у телефонском разговору новинару рекао да му се пацијенти јаве углавом када је “већ касно и када је све у поодмаклој фази”.

“Ријеч је о терапијама струјом и пацијент мора да држи дијету конзумирајући сирово поврће. Не могу лијечити ако је пацијент имао више од пет хемотерапија. До задње фазе могу излијечити, али мора бити извршена операција, мора пацијент склонити ‘магацине’ у којима се налазе те ћелије тумора”, казао је оглашивач.

Иако у огласу који је постављен на интернету стоји да је цијена терапија 5.000 КМ, оглашивач нам је у телефонском разговору тврдио да је лијечење бесплатно, али да “ако неко хоће да плати – плаћа, а ако неће – не мора”.

“Ако је неко задовољан лијечењем и ако вјерује у Бога, нека ми да паре, а ако не да, бар ће ме похвалити некоме ко има новаца и ко има, рецимо, неке фабрике. Није то никаква ујдурма ни узимање пара. Ова метода је ‘украдена’ од власника највећих фабрика лијекова на свијету и они то не дају ником и то је апарат који се мора подешавати. Ја, када би то дао неком, онда би он то произвео и сви би производили, а ја не бих имао никакве зараде“, тврди овај оглашивач.

Нагласио је да има стотине људи у свијету који на овај начин лијече обољеле.

А у једном од огласа нуде и ‘чисти албански петролеј’, за који тврде да је веома ефикасан у лијечењу карцинома.

“Чисти 100% природни петролеј лијечи многе малигне болести. Људи треба да се освијесте у природи. Постоји лијек за све болести. Чисти петролеј је лијек сигурно”, стоји у једном од огласа.

Миодраг Фемић, предсједник Међународне асоцијације доктора медицине за југоисточну Европу, казао је да су овакве врсте “лијечења” изузетно опасне.

“Такве ствари могу бити веома опасне по људе и зна се шта званична медицина говори, а шта надриљекарство. Ја сам априори против тога и сматрам да треба увести ред у том дијелу и не дозволити да преваранти од препродаје лијекова и свега осталог узимају новац од болесних људи”, истакао је Фемић.

Нагласио је да су то људи који покушавају лажима да се обогате на туђој муци те да узимају велике своте новца за лажи и надриљекарство.

“Нажалост, надриљекарство ће се одласком љекара из земље и те какао развити у БиХ. Доћи ће тренутак када људи неће имати коме отићи него бабама и надриљекарима, који се баве тиме и зарађују на туђој несрећи”, сматра Фемић.

У Удружењу родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” Бањалука казали су да није примијећено да родитељи у овом удружењу посежу за надриљекарством.

“Мислим да је то индивидуална ствар родитеља да ли ће да вјерују у то или не. Ако је неко и раније користио такву врсту средстава, онда ће посегнути и у оваквим случајевима. Када су у питању ти ‘чаробни’ чајеви и напици, нисмо примијетили да је неко повјеровао у такве приче, али вјероватно има таквих случајева”, истакли су у Удружењу.

Бошка Ћавар из Удружења “Нови поглед” из Мостара казала је да ово удружење нема података о томе да ли се неки чланови лијече “на своју руку”, односно да ли посежу за надриљекарством.

“По мом личном мишљењу, лијечења тог типа су преваре. Ја вјерујем медицини и то је оно што подржавам апсолутно”, казала је Ћаварова.

У МУП-у РС казали су да лани нису имали евидентираних кривичних дјела која се односе на надриљекарство.

У Федералној управи полиције истакли су да је у току 2018. године на подручју Федерације евидентирано једно кривично дјело “Надриљекарство” те је, како кажу, надлежном тужилаштву поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу против једног лица.

“Санкција за ово дјело је казна затвора до једне године или новчана казна”, истакли су у Управи.