Најбољи су домаћи чајеви

Иако су популарни чајеви са далеких меридијана, нашем организму највише годе чајеви поднебља у којем живимо: камилица, нана, шипурак, мајчина душица, липа. .

ОРГАНИЗМУ највише пријају чајеви поднебља у којем живимо упркос увреженом мишљењу да су делотворнији они са далеких меридијана. Наше репрезентативне биљке са специфичним деловањем су камилица, нана, шипурак, мајчина душица и липа, истичу фитотерапеути.

* Камилица изузетно благотворно делује на упалу грла, десни, коже и слузокоже. Лековитом је чине флавоноиди и етарско уље. Чај може да се гргоља код упала грла и десни, испира упаљена кожа и слузокожа, пије топао ако постоји упала горњих дисајних путева.

* Нана утиче на боље варење, смањује надутост и појачава лучење жучи из жучне кесе. Изузетно је захвална када нас мучи желудац. У биљном свету нана је јединствена јер садржи ментол у етарском уљу који има широку и разноврсну примену. У садејству са другим важним састојцима чај од нане делује опуштајуће и умирујуће на цео организам.

* шипурак крепи организам у свим стањима смањене отпорности, код инфекције или умора организма. Чај је најбољи од недозрелих осушених плодова. Због обиља витамина Ц, пије се превентивно код грипа и прехладе.

* Мајчина душица је делотворна код упала горњих дисајних путева са надражајем на кашаљ. У себи садрже етарско уље са карактеристичним састојцима уз које се лакше избацује створена слуз и опуштају глатки мишићи бронхија.

* Липа је најзахвалнија код повишене температуре и ломности организма, који су карактеристични за назеб, прехладу и грип. Тада највише прија топао чај, јер њени састојци праве заштитни филм на слузници горњих дисајних путева и подстичу организам на стварање зноја, чиме се елиминише температура. Чај од липе представља и добар диуретик, подстиче боље варење, а традиционално се пије као пријатан напитак.