Животни вијек би могао да се продужи за 30 одсто

Најстарији људи на свијету имају око 115 година. Интервенцијом научника у процесу старења, међутим, животни вијек би могао знатно да се продужи и да износи око 140 година.

Најстарија особа на свијету била је 122-годишња Францускиња, која је умрла прије 20 година.

„У прошлости је 70 одсто људи умирало рано од разних инфекција, а данас их 70 одсто умире од болести типичних за старост“, наводи израелски универзитетски професор Хаим Коен, који проучава молекуларне механизме старења.

„Ако можемо да манипулишемо самим процесом старења, можемо да повећамо и максимални животни вијек“, тврди он.

Коен и његов тим су, у „Геронтолошком журналу“, објавили студију у којој се истиче да се, захваљујући напретку медицине, очекивана животна доб човјека знатно продужила.

Научници су спровели на стотине експеримената којима су интервенисали у процесу старења гљивица, црва, мува и глодара. Открили су да се њихов максимални животни вијек стално повећавао.

Када би се сличне интервенције предузеле на људима, максимални животни вијек би могао да се продужи за 30 одсто, сматрају научници.

Коенова истраживања, међутим, супротна су студији научника са Медицинског факултета у Њујорку, који су прошле године закључили да је људски род достигао природни лимит трајања живота – 115 година.

(Б 92)