Nastavlja se afera pasoša BiH

Nemačka kompanija „Muehlbauer“ sa sedištem u Banjaluci zbog kašnjenja u isporuci pasoša moraće isplatiti Agenciji za identifikacione dokumente (IDDEEA) za 27 dana, koliko traje nova agonija u vezi s izdavanjem putnih isprava, oko 300. 000 maraka penala.

Kako piše „Dnevni avaz“ ovaj iznos biće veći za dodatnih 300.000 KM, jer se računa još mesec kašnjenja sa stabilizacijom izdavanja pasoša tako da će „Muehlbauer“ morati platiti finansijske penale u iznosu većem od 600.000 KM. U IDDEEA je potvrđeno da je to rezultat ugovora potpisanog između državne agencije i „Muehlbauera“ 21. marta ove godine, kojim su precizirani ovi detalji.

Iz IDDEEA je potvrđeno da se stabilizacija celokupnog procesa izdavanja putnih isprava može očekivati u narednih mesec dana.

Kako je Avaz.ba već objavio, u „Muehlbaueru“ nemaju potreban papir za štampanje pasoša, niti imaju dovoljne zalihe. Oni su tek pre sedam dana naručili papir, čija se nabavka očekuje tek za 16 sedmica. Kako saznajemo agonija s izdavanjem pasoša očekuje se tek početkom jula, a iz IDDEEA su se konačno odlučili da poduzmu radnje kako bi naplatili ugovorne kazne.

– U skladu s odredbama ugovora, naplata kaznenih panela predviđena je ako dobavljač ne isporučuje robu koja je predmet kupoprodaje, u skladu s rokom iz tenderske dokumentacije, i to u iznosu od 0,1 posto od vrednosti robe za svaki dan zakašnjenja – pojasnio je Branimir Gojković, portparol IDDEEA, dodajući da su kašnjenja u isporuci počela još tokom aprila.

Iznos na koji je potpisan ugovor je 10,9 miliona KM. Upravo se na taj iznos od ukupne vrednosti ugovora za svaki dan kašnjenja plaćaju penali. To znači da „Muehlbauer“ dnevno mora platiti oko 11.000 KM penala. Kada se to pomnoži sa 27 dana, koliko već traje kašnjenje u isporuci, dođe se do brojke od 297.000 KM. S dodatnih mesec dana, koliko se predviđa novo kašnjenje, Nemci će morati platiti oko 600.000 KM.

U Savetu ministara danima šute o problemima s pasošima. Predsedavajući Denis Zvizdić traži krivca u drugima, a upravo su čelnici ove institucije aminovali ugovor s „Muehlbauerom“, iako su znali da ova firma ne može ispuniti svoje obaveze i isporučiti pasoše na vreme.

Da stvar bude gora, nakon svih žalbi i pregovora, data je saglasnost da je nemačka firma najpovoljnija, iako afera s „Muehlbauerom“, zbog koje se bivši čelnici IDDEEA  istražuju i hapse, traje već pet godina.