Niko neće da bere maline za jednu marku

Kad propadnu šanse za stalni posao, nerijetko se poseže za sezonskim. Međutim, ni njega nije tako lako dobiti. Barem kod nas, gdje interesa ima ali i dosta žalbi na  slabu ponudu i još slabiju dnevnicu.

Zainteresovanost studenata, a pogotovo nezaposlenih lica je daleko veća nego što ima trenutno sezonskih poslova, a ono što je, da kažem zabrinjavajuće je da su zadnjih nekoliko godina cijene sezonskih poslova u padu”, rekao je Ivo Turkeš, direktor Omladinske zadruge K.A.B. Banja Luka.

Da li je u pitanju mali broj ponuda ili je nezaposlenima draža ona ”bolje džaba sjediti nego džaba raditi”, tek, sezonci nisu pretjerano zainteresovani da za kilogram ubranih malina zarade do 1KM. Zorica Lakić, koja ih proizvodi, ove godine se namučila da pronađe zainteresovane koji bi pomogli u berbi.

“Nekom je vruće, neko ima nekog prečeg posla, , ne znam šta je, možda i cijena. Ona je od 70 feninga do 1 KM, zavisi kako se dogovorimo”, kaže Zorica Lakić.

U agenciji za zapošljavanje kažu da se većina raspituje za, takozvane, stalne poslove. Međutim, nije da ih ne zovu ni oni koji bi sezonski ponešto zaradili.

“Ako govorimo sad o ovom vremenu, najveća potražnja je za radnicima u oblasti ugostiteljstva odnosno turizma, kao i oblast građevinarstva, a takođe imamo u ovom vremenskom periodu i veliki broj zahtjeva koji se odnose na poslove u poljoprivredi i voćarstvu”, rekao je Miroslav Vukajlović, vlasnik agencije za zapošljavanje “Spektar”.

A ima i onih koji ne bi posrednika pa sami traže posao i radnike. Internet je prava riznica ponude i potražnje pa se, naprimjer, keramičari, prevoz do mora ili transport namještaja, dogovore za nekoliko klikova.

(ATV)