Новац за здравство у изборној кампањи

Комплетно здравство у Републици Српској је на апаратима за дисање, али здравствене установе и те како нађу начин да финансирају изборне кампање странака на власти. Један од главних финансијера свакако је и Универзитетски клинички центар Републике Српске који је само у првих пет мјесеци ове године вриједност тендера „подебљао“ за око 14,1 милион КМ у односу на исти период прошле године.

Годишњи план јавних набавки даје још јаснију слику – укупна издвајања су, у односу на претходну годину, већа за око 10 милиона КМ.

Вриједност јавних набавки највеће здравствене установе у Републици Српској од јануара до маја прошле године износила је 7.972.850 КМ, док се ове године цифра пење до чак 22.050.800 КМ.

Да УКЦ, установа запала у веома тешку финансијску стуацију, није штедиша показују и планови јавних набавки у изборним годинама. Иако 2014. године овај документ није био законска обавеза, наредне године већ је постојао план да буде потрошено више од 33,3 милиона КМ са урачунатим порезом на додату вриједност.

Занимљиво, 2016. изборне године овај документ поскупљује набавке за 13 милиона КМ па тендери коштају готово 46,4 милиона КМ.

Неизборна 2017. година ову вриједност смањила је за око 7,7 милиона КМ, а здравствени центар на располагању је имао 38,7 милиона КМ, међутим, морала се припремити акција за врло важну 2018. годину. Управа врло блиска власти у Републици Српској спремна је да сада издвоји чак 48,5 милиона КМ, што је за 9,7 милиона КМ више у односу на годину раније.

За добро тендерско владање директор УКЦ РС Владо Ђајић награђен је мјестом на листи владајућег Савеза независних социјалдемократа за посланичко мјесто у Народној скупштини Републике Српске на предстојећим октобарским изборима. Истовремено, послушност се исплатила и његовом замјенику Ненаду Стевандићу, лидеру Уједињене Српске, који се нашао на компензационој листи исте странке за парламент БиХ.

Ипак, уз преочигледне чињенице, УКЦ има објашњење за јавност.

„Вриједност набавки за 2018. годину већа је јер се из године у годину повећава и број здравствених услуга које пружа УКЦ Републике Српске па се повећавају и потребе појединих организационих јединица за одређеном робом/услугом, а све са циљем адекватног збрињавања пацијената. За 2018. годину вриједност плана износи 64,3 милиона КМ без ПДВ-а, с тим да су уврштене и набавке које проводи Фонд здравства Републике Српске кроз централизоване набавке за све здравствене установе.

Према препорукама ревизије, били смо дужни да их уврстимо у наш план јер се финансирају из средстава текућег пословања УКЦ Републике Српске. Од тог износа планирано је да УКЦ Републике Српске проведе набавке у износу од 41,4 милиона КМ без ПДВ-а“, стоји у писаном објашњењу за Журнал.

Изборно дјеловање на терену

Примјера за изборно дјеловање највеће здравствене установе у овој години је много. Да би осигурали имовину, 21. маја расписују тендер тежак 200.000 КМ. Посебно је интересантна тендерска документација гдје се у „анексу 12“ наводи техничка спецификација у виду неколико табела са процјењеном вриједношћу грађевинских објеката, опреме и залиха.

„Како је могуће да се на бази ових ‘параметара’ уопште одлучи о висини премије, односно вриједности уговора? Још значајније је да се ради о ‘редовном’ уговарању чија је вриједност у 2017. години износила тек нешто више од 47.000 КМ. Свакако може се поставити питање зашто је процијењена вриједност ове године већа за четири пута. Да се ради о могућем прецјењивању вриједности говори и чињеница да је истог дана Влада Републике Српске расписала тендер за осигурање имовине, колективно осигурање радника, обавезно и каско осигурање службених возила те је вриједност наведене имовине скоро идентична оној коју је процијенио УКЦ РС.

Међутим, процијењена вриједност осигурања цјелокупне Владине имовине те возни парк процијењени су на свега 65.000 КМ“, каже за Журнал Мерван Мирашчија, координатор Фонда отворено друштво БиХ.

Објашњење из УКЦ Републике Српске, међутим, није стигло. Иако смо уредно навели вриједност и врсту тендера, у Служби за јавне набавке УКЦ Републике Српске нису могли да дају прецизан одговор, „јер проводе више поступака који се односе на различите врсте осигурања“.

Кампања у здравству почела је мјесецима раније па је 19. фебруара УКЦ расписао тендер за набавку потрошног материјала и дијелова за уређаје произвођача „Драгер“. Конкурентским захтјевом обратио се одређеним понуђачима и понудио 58.500 КМ са урачунатим ПДВ-ом, а онда се са примједбом јавио један од понуђача с којим је раније већ склопљен уговор.

„Тендерска документације је мијењана јер је један од понуђача на Порталу јавних набавки обавијестио УКЦ да је дио тражене робе већ набављен у његовој фирми“, кажу у Транспаренцy интернатионалу БиХ.

Како је УКЦ у милионским дуговима, наводи се новом мониторнигу ТИ БиХ, понуђач је морао да пристане на одгођено, бескаматно и безавансно плаћање.

Уговори са „Проинтером“ и „Ланацом“

Послови и у изборној години морају да се склапају и са фирмама које су блиске врху власти па се у неким примјерима помињу оне које одавно владају тендерима.

За набавку потрошног материјала и уређаја за проширење пасивне мрежне опреме УКЦ је расписао јавну набавку у вриједности од 93.600 КМ са ПДВ-ом. Документацијом је прописано чак шест различитих сертификата, а онда пристиже само једна понуда. Бањалучки „Проинтер ИТСС“, иза којег незванично стоји Игор Додик, син предсједника РС Милорада Додика, добија посао за 93.532 КМ, што је само 68 КМ мање од процијењене вриједности.

Управа највеће здравствене установе ћути на упите невладиних организација, а када је затражен записник са отварања понуда, што је у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, нико не доставља документ уз штуро образложење да је то немогуће „због заштите треће стране“, односно „Проинтера“.

Слична ситуација десила се и са „Ланацом“ на чијем је челу давнашњи члан СНСД Небојша Нинић. Тендер је коштао 140.400 КМ, а Нинићеви ИТ стручњаци, у јединој простиглој понуди, пристају на 140.385 КМ.

Како се кредитом од 55 милиона КМ финансирају избори?

Добро упућен извор Журнала наводи да је посебно интересантно то што је УКЦ РС у изборној години подигао кредит од 55 милиона КМ. Добрим дијелом, тврди, биће финансирана кампања владајућих.

„УКЦ РС, одговорно тврдим, у овом моменту дугује 320 милиона КМ. Кредит од 55 милиона КМ само је кап у мору. Биће измирен дио обавеза према подобним добављачима, односно исплаћена дуговања уз проценат. Тај проценат биће директно упумпан у кампању. То ће бити износ између пет и седам милиона КМ“, закључује наш извор.

На питања наше редакције који су добављачи на приоритетној листи и како ће бити распоређен милионски износ, којим су гаранцијом Владе потенцијално задужени грађани РС, у УКЦ РС не желе да открију много.

„Доспјела дуговања према добављачима су значајно мања него што су била на почетку године, за око 30 милиона КМ. Кредит је распоређен тако што су исплаћена дуговања према комерцијалним банкама, а остали дио је уплаћен добављачима, при чему се водило рачуна да сви добију пропорционалан износ у односу на наше обавезе према њима“, наводе у УКЦ.

Уз похвалу да од марта 2017. године уредно сервисирају обавезе према Пореској управи РС, управа у тешке дугове потонуле здравствене установе истиче да овој институцији дугује укупно 104.340.996 КМ и та дуговања се односе на период од 2012. до 2017. године.

Љекари, којих је у највећој здравственој установи све мање, не желе пред новинаре, али су огорчени ситуацијом у УКЦ. Њихово огорчење додатно распирује и чињеница да се изборна кампања проводи по ходницима клиника гдје се за октобарске гласове нуде нова запослења, али и бесплатни викенди у Бечу и Љубљани.

У Струковном синдикату доктора медицине Републике Српске истичу да је УКЦ Републике Српске одавно тужна прича овдашњег здравственог система.

„Све се види, све се зна и нико ништа не предузима. Здравство пропада, а они који су задужени да воде рачуна о њему говоре како је ситуација сасвим нормална. Љекари одлазе. Више нема ни милион становника у држави, а ни 2.000 доктора. Нека нам је Бог у помоћи“, закључио је предсједник овог синдиката Миодраг Фемић.

Здравство у Српској одавно је на веома ниским гранама. Не крију то ни директори здравствених установа у РС, али су за сопствене фотеље и даље спремни да им ломе кичму, све то преко леђа пацијената, али и медицинског особља. Када је коначно сломе, остаје питање ко ће гласати!

(зурнал.инфо)