Оштетили буџет за 1,8 милиона КМ

Највише посла имали су с утајом пореза и доприноса, али и злоупотребом овлаштења у привреди, те фалсификовањем исправа, злоупотребом лажног стечаја и оштећењем туђих права.

За утају пореза и доприноса поднесено је осам пријава, и то против одговорних у предузећима „Жита-Клас“ из Источне Илиџе, „Фруктико“ Љубиње, „Мешићи Траде“ Приједор, Ауто-клуб „Ретро“ из Лакташа, „Хуремагић“ из Цазина, НПЦ „Интернатионал“ Бањалука, „Еуромиб“ Лакташи, али и против пореског обвезника Винка Митровића из Модриче.

Према рачуници из Пореске управе, они су збирно буџету РС направили штету од 1.436.217 КМ.

Поред тога, у првој половини ове године Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и три извјештаја против одговорних лица у три предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба овлаштења у привреди.

Укупна причињена штета по буџет РС само по основу овог кривичног дјела износи 216.069 марака, а извјештаји су поднесени против четири одговорна лица у предузећима „Еуро моторс“ Бањалука, Агенција за посредничке услуге „Медиа БиХ“ Лакташи, те „Океи Цомпани“ такође из Лакташа.

У периоду јануар – јун 2018. године два извјештаја тужилаштвима су поднесена и због сумње да је извршено кривично дјело злоупотреба лажног стечаја, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 99.812 КМ, а извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима „Со комерц“ Бањалука и „Сареx“ Бањалука.

Исто тако, надлежном тужилаштву је поднесен и извјештај због основа сумње да је одговорно лице у предузећу „Есперанза Цомпанy“ Бањалука починило кривично дјело фалсификовање исправа.

Поред тога, извјештај је поднесен и против одговорних лица у предузећу „Дезосанит“ Бањалука, због постојања основа сумње да су починили кривично дјело оштећење туђих права, чиме је по буџет РС причињена укупна штета у износу од 12.000 КМ.

Никола Салапура, портпарол Пореске управе, казао је како ови подаци показују да је и у првој половини 2018. године настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, с циљем разоткривања кривичних дјела.

„Наглашавамо да ће инспектори Пореске управе РС и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске“, казао је он.

Економиста Предраг Дудуковић каже како је чињеница да су контроле, посебно оне с циљем сузбијања утаје пореза, у задње вријеме чешће и интензивније.

„Овим се шаље порука да се они који не плаћају порез доводе у исту равнину с онима који га плаћају. Са друге стране се повећава укупан прилив у буџет, тако да се могу очекивати још веће контроле“, казао је он.