Нови лијекови на рецепт

Наиме, од 15. августа осигураницима ће у апотекама на рецепт бити доступни о трошку ФЗО РС нови лијекови за кардиоваскуларна, плућна, бубрежна и друга најчешћа обољења наше популације.

Већина лијекова је уврштена на Листу А, што значи да ће осигураници за ове лијекове плаћати партиципацију у износу од 10 одсто или неће плаћати ништа уколико су ослобођени плаћања партиципације. На Листу А, између осталих, уврштени су лијекови за аутоимуне болести, бубрежну инсуфицијенцију, астму и др.

Примјера ради, на Листу А уврштени су и нови облици и дозе лијека „Такролимус“ таблете које користе лица са трансплантираним органима, а цијена овог лијека је 251,32 КМ (1 мг). Раније, док овај лијек није био на листи, осигураници су га морали плаћати сами, а од сутра, будући да је ова категорија осигураника ослобођена плаћања партиципације, неће плаћати ништа, јер ће га у потпуности финансирати ФЗО РС.

Лијекови за кардиоваскуларна обољења, превенцију можданог удара, шизофренију, те инконтиненцију уврштени су на Листу Б, тако да ће сви осигураници умјесто пуне цијене, плаћати 50% њихове цијене. То, такође, представља значају уштеду за осигураника, јер, примјера ради, лијек за превенцију можданог удара који је сада уврштен на листу Б кошта 118 КМ, а осигураници ће га на рецепт моћи подићи за 59 КМ.

Напомињемо да поједини уврштени лијекови спадају у лијекове новије генерације, попут терапије за шизофренију и биполарне поремећаје.
Осим тога, од краја овог мјесеца осигураници ће у апотекама на рецепт моћи подићи и нове инсулине који су, такође, уврштени на Листу, а њихова набавка је у току.

Увођење преко 20 лијекова комерцијалних назива (11 генеричких лијекова) на Листу лијекова који се издају на рецепт је наставак унапређења доступности лијекова за наше осигуранике, будући да је недавно Фонд и на болничке листе уврстио 16 нових лијекова. Међу њима су и најсавременији иновативни лијекови за лијечење меланома, као и имунотерапија која ће по први пут у РС бити доступна обољелима од карцинома плућа.