„Гугл“ прати ваше кретање

Како наводи АП многи „Гуглови“ сервиси на мобилним телефонима са „андроидом“ или на „ајфону“ бележе податке о вашој локацији, чак и кад корисник у подешавањима намести да не жели ту опцију, што су потврдили и истраживачи са „Принстона“.

У већини случајева, „Гугл“ унапред тражи дозволу да користи вашу локацију. На примјер, апликација „Гугл мапс“ ће вас подсетити да дозволите приступ вашој локацији ако је користите за навигацију и уколико је дуже време користите на тај начин, показаће историју вашег кретања на временској линији.

Такво меморисање дневног кретања носи са собом ризике по питању приватности, а полиција га често користи да би одредила локацију осумњичених.

„Гугл“ зато омогућава и да се „историја локације“ искључи, уз напомену да ће на тај начин компанији бити онемогућено да памти где је корисник био.

Међутим, то није тачно, наводи АП, јер чак и ако је та опција искључена, поједине апликације „Гугла“ складиште локације без питања корисника.

На примјер, „Гугл“ скупља информације о корисниковој локацији кад отвори апликацију са мапама. Такође, аутоматско ажурирање података о времену на „андроиду“ прецизно показује где се корисник налази, а и поједине претраге која немају никакве везе са локацијом прецизно показују где се корисник налази, буквално у квадратни метар, и бележе ту локацију на корисниковом налогу на „Гуглу“.

Оваква узурпација приватности погађа око две милијарде корисника уређаја које покреће „Гуглов“ оперативни софтвер „андроид“, као и око стотине милиона корисника „ајфона“ који се ослањању на „Гуглове мапе“ и претрагу.

„Чување података о локацији уколико то корисник не жели погрешно је“, каже Џонатан Мејер, компјутерски научник са „Принстона“.

„Ако ћете корисницима омогућити да искључе опцију ‘Историја локација’, онда би то требало да буде искључено на свим апликацијама на којима се такви подаци могу прикупити“, објашњава Мејер за АП.

„Гугл“, међутим, наводи да користи локацију како би унапредио свакодневни живот корисника, али и да пружа јасне описе свих алата, које корисници лако могу да укључе или искључе, те да избришу историју.

Да би „Гугл“ престао да чува локације, наводе из компаније, корисници могу да искључе подешење „Wеб анд Апп Ацтивитy“ , које бележи различите информације из „Гуглових“ апликација и веб-сајтова на „Гугл“ налог.

То би онемогућило да се било која активност чува на „Гугл“ налогу.

Али, уколико оставите ту апликацију укључену, а искључите „Историју локација“, то ће само спречити „Гугл“ да ваше кретање бележи на временској линији, али не и складиштење на другим местима.

Локације могу бити ручно избрисане, али једна по једна, осим ако не желите да избришете све активности.

Критичари наводе да „Гуглово“ инсистирање на праћењу локација корисника заправо проистиче из жеље да повећају приходе од оглашавања.