Обиљежен Дан борца

Полагањем вијенаца код спомен-костурнице погинулим борцима Народноослободилачког рата /НОР/ у Котор Варошу је данас обиљежен 4. јули – Дан борца, празник устанка народа и народности Југославије против фашизма у Другом свјетском рату.

Вијенце су положиле делегације општинске организације СУБНОР-а и општине Котор Варош.

Након одавања поште погинулим борцима НОР-а предсједник општинске организације СУБНОР-а Војислав Главаш истакао је да имена на спомен-костурници говоре о храбрости и одлучној борби народа тога времена.

„Наша је дужност да се присјетимо свих оних који су живот дали у борби против фашизма, а свим преживјелим борцима НОР-а да честитамо овај значајан датум наше историје“, рекао је Главаш и додао да је 4. јули заувијек промијенио ток историје и потврдио правдољубивост и жељу за слободом овог народа.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан нагласио је да они који су живот дали у борби против фашизма – највећег зла 20. вијека не смију и никада неће бити заборављени, напомињући да без прошлости ниједан народ не може имати будућност.

На спомен-костурници у Котор Варошу уписано је 155 имена погинулих бораца из Другог свјетског рата са подручја општине.

Предсједник општинске организације СУБНОР-а Војислав Главаш је у знак захвалности за несебичну подршку и пружену помоћ уручио начелнику општине Зденку Сакану књигу о херојској борби народа и народности Југославије у Другом свјетском рату.