Од марта нови проблеми са пасошима

На помолу су нови – стари проблеми са издавањем пасоша у Босни и Херцеговини. За два мјесеца истиче уговор са Милбауером. Шта ће бити након тога нико не зна, јер нови понуђач није изабран. Због сложености тендерских процедура, врло је могуће, да ће се грађани поново суочити са чињеницом немогућности издавања пасоша.

Милена Кнежић из Бања Луке није жељела да ризикује и чека последњи тренутак. И прије истека датума дошла је да продужи пасош.

„То је лични документ који је нужан свакоме од нас. Мени лично треба због посла, не могу нигђе да одем без пасоша. Зато сам и дошла раније, мјесец дана. Генерално, то је велики проблем. Не знам зашто се уопште доведемо у такву ситуацију“, пита Кнежићева.

Зашто – грађани не знају. Знају надлежни, али увијек имају оправдање.

Агенција за идентификационе документе БиХ расписала је тендер за избор понуђача за набавку пасоша. Међутим, пред сами крај затварања понуда услиједила је жалба. Текст тендерске документације био је споран за француску компанију Џемалта, која је била један од заинтересованих кандидата.

Сада је све запело у Канцеларији за разматрање жалби БиХ. Одлука је већ требало да буде донесена почетком јануара, али није. Рок је продужен. Из ИДДЕЕА-е поручују да раде све што је у њиховој моћи, али без сигурног обећања да грађни неће остати без пасоша.

„У име директора ИДДЕЕА господина Арифа Нанић потврђујем да ће ИДДЕЕА предузети све законом прописане активности у циљу да се изврши благовремена набавка образаца путних исправа, те осигура континуитет у испоруци, како грађани Босне и Херцеговине не би остали без путних исправа“,  одговорили су БН телевизији ИДДЕЕА-е.

Компанија која побиједи на тендеру, потписаће уговор на четири године. Посао је тежак 25, 5 милиона марака без ПДВ-а. Двије су компаније Милбауер и њемачки Веридос.

Милбауер за четворогодишнеј снабђевање пасошким књижицама тражи 28 милиона са ПДВ-ом, а „Веридос“ тражи чак 53 милиона марака.

У ИДДЕЕА-и тврде да нема фаворизованих и да је закон о јавним набавкама БиХ испоштован. Међутим, чињеница је да се грешке понављају.

У ситуацији да цијела земља и сви њени грађани зависе од једне фирме дошли смо још прије 10-ак година. Тада је посао штампања личних карата, а касније и осталих докумената, директном погодбом, дат предузећу Милбауер д.о.о Бањалука.

(БНТВ)