„Одлази и спаси српски народ“

У Покрету „Трећи блок“ свјесни су, истичу, да су актуелни незаконити потези предсједника Додика предузети како би се од грађана и јавности прикрио енормни криминал и растрошност његовог режима.

Главна служба јавне ревизије открила је како Влада Жељке Цвијановић лаже грађане у погледу висине буџетског дефицита за прошлу годину. Истовремено ревизори су открили да на ескров рачуну више нема ни једне конвертибилне марке од 1,5 милијарди којима је ова влада „господарила“.

Притом су откривене бројне назаконитости, неправилности и примјери лошег управљања, и управо то је есенција актуелних проблема. У складу са законским обавезама главни ревизор Душко Шњегота ревизионе извјештаје доставља Народној скупштини на даље разматрање, наводи се у саопштењу Покрета.

Наводе, како би спријечио да највише политичко и законодавно тијело Републике Српске, у јавном преносу, расправља о овим еклатантним доказима незаконитости и растрошности његовог режима, предсједник посеже за новим незаконитостима, па чак и за јавним пријетњама и притисцима према Душку Шњеготи.

Но, недавна изјава предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића открива мрачне намјере режима, односно да парламент неће ни расправити овај тешки друштвени проблем.

Овим чином недвосмислено је доказано да Милорад Додик и скупштину ставља у функцију прикривања криминала и лошег господарења, односно чињеничног утврђивања колику је неповратну штету претрпила Република Српска.

У Покрету „Трећи блок“ потпуно смо сјевесни чињнице да Милорад Додик настоји све институције Републике подредити сопственој аутократији и крајње криминализованим личним интересима.

Изостанак јавне расправе у парламенту биће конкретан доказ да су наше институције у чврстим канџама Додика и његове мафијашке олигархије. Зато овај тренутак одређујемо као „црвену линију“ преко које нежемо прећи.

Значи, у случају да Додиков незаконити напад на службу јавне ревизије прође без скупштинске расправе и уз медијско преношење сједице сматраћемо да институционални систем Републике Српске више не постоји, наведено је у саопштењу.

То аутоматизмом значи да Покрет „Трећи блок“ напушта принципе институционалног дјеловања и прелази на ванинституционалну борбу.

„У суштини наш захтјев за оставком представља Додиково ‘излазно рјешење’ из ситуације коју је сам продуковао. Чином оставке предсједник предупређује ‘смјену’ до какве ће свакако и неизоставно доћи“, наводи се у саопштењу и додаје:

„У Покрету смо врло прецизно разрадили политичке потезе каквима ћемо Милорада Додика удаљити са позиције коју овако тешко злоупотребљава. Нормално, у овом тренутку нећемо откривати своје потезе, али оно са чим Додик мора рачунати јесте наша више пута доказана храброст у ситуацијама супротстављања институционлном насиљу његовог апарата принуде.“

Уз то предсједник мора уобзирити чињеницу да Покрет „Трећи блок“ само слиједи општу опредјељеност грађана за свргавање његовог режима и ослобађања од његове тираније.

Чврсто смо опредијељени да заузмемо прве редове свенародног бунта против Додикове диктатуре и даљег разарања Републике Српске, који ће неминовно наступити у овој актуелној ситуацији.

Значи, Додик може избјећи посљедице онога шта је сам произвео и то једноставним подношењем оставке.

У супротном биће „смијењен“, наводи се у саопштењу покрета „Трећи блок“. БН