Odličan nastup kotorvaroških šahista

Velemajstor Borko Lajthajm iz Srbije jedini je igrač sa maksimalnim učinkom poslije tri odigrana kola trećeg izdanja međunarodnog šahovskog turnira “PST – international chess tournament” u Kotor Varošu.

Za razliku od prvog kola odigranog u nedjelju na dan orvaranja turnira, favoriti su bili oprezniji i opravdali tu ulogu za stolom, dok su kotorvaroški šahisti imali mnogo više uspjeha.

Lajthajm je pobjedi zabilježenoj prvog dana dodao trijumfe protiv sunarodnika Mirka Kokeze i četvorostrukog prvaka bivše Jugoslavije Milana Vukića koji nastupa pod zastavom BiH. Poslije tri odigrana kola Lajthajma prati sedam igrača koji su upisali po dva trijumfa i jedan remi.

Za iznenađenje dana pobrinuo se Emir Hadžipašić koji je savladao internacionalnog majstora Vladu Jakovljevića. Očekivanja nije opravdao ni crnogorski velemajstor Milan Draško koji je, uprkos činjenici da ima četvrti rejting na turniru, stigao samo do dva remija protiv lošije rangiranih igrača.

Kotorvaroški igrači umnogome su popravili utisak u odnosu na prvo kolo i do dvostruke pobjede su došli Sergej Molčanov i odlični mladi šahista Dragan Stanković. Molčanov je najprije u kotorvaroškom duelu nadigrao Simu Kostreša, a potom i Slobodana Kuzmanovića iz Srbije. Stanković je do dva boda došao u duelima sa prezimenjakom Darkom i Radenkom Galićem iz Srbije.

Molčanov i Stanković imaju po dva boda kao i Zlatko Kragić, koji je danas imao polovičan učinak. Najprije je poražen od najbolje rangiranog igrača turnira velemajstora Miodraga Savića iz Srbije, a zatim slavio protiv Milana Radovanovića.

Dobar ritam imao je i Dragoslav Jotanović koji je savladao Ivanu Mikić i remizirao sa Nemanjom Aleksićem. Do prvog trijumfa stigao je i kotorvaroški veteran Slobodan Tešić kojem je morao čestitati Marko Maksimović, dok je Kostreš poslije poraza od Molčanova remizirao sa Darkom Stankovićem.

Pobjednik turnira biće poznat poslije sedam odigranih kola, a završno je u srijedu kada će biti proglašeni i nagrađeni najuspješniji šahisti.

Turnir je okupio 44 takmičara iz BiH, Srbije, Crne Gore i BiH među kojima je po šest velemajstora i internacionalnih majstora, te četiri FIDE majstora. Generalni pokrovitelj turnira je Vlada RS uz podršku opštine Kotor Varoš i privrednih subjekata, a nagradni fond iznosi 5.000 KM. Organizatori turnira su Šahovski klub Kotor Varoš i kotorvaroško Udruženje građana “Centar mladih”.