Одржана Видовданска академија

У Котор Варошу вечерас је одржана 28. Видовданска академија у организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“.

У програму су наступили дјевојачки и хармоникашки ансамбл „Жубор“, народни гуслар Васо Драшковић, дјеца из вртића „Лариса Шугић“, Културно-умјетничко друштво „Брио-Рудар“ Масловаре и рецитатор Зоран Тешић.

Централна тачка манифестације била је Духовна бесједа о Косову коју је говорио просвјетни радник и дугогодишњи члан Општинског одбора СПКД „Просвјета“ Бранислав Тепић.

Он је истакао да је покретачка снага косовских јунака лежала у вјери у Бога и правду Божију, јер се такви догађаји не дешавају без несаломиве и моћне вјере.

„Данас нам је толико потребна таква вјера, чврста и стална вјера којом је Лазар водио војску, којом се Милош устремио на Муратов шатор, коју су Милица и Стефан имали док су подизали разорену и обезглављену Србију. Иста вјера је потребна и када се бије бој, и када се гради град, и када се сије пшеница, и када се сади виноград“, поручио је Тепић.

Према његовим ријечима циљ и суштина те вјере је побједа живота и непристајање на ропство и смрт.

„Од нашег Косова ми Срби немамо чвршћег упоришта, ни јачег духовног средишта. Косово је огњиште око кога је окупљен, окосница око које је садјенут, колијевка у којој је одрастао српски народ“, закључио је Тепић.

Из СПКД „Просвјета“ поручују да ће наставити да раде на чувању српског језика, духа и српске културе.

Извор: (opstinakotorvaros.com)