Одржано предавање на тему „80 година од офанзиве на Козари“

Чувајући од заборава све оно што се десило на Козари и Поткозарју, али и околини не само у Другом свјетском рату него и током српских устанака за слободу у 19. вијеку схватамо колико су “скупо” плаћени простор Републике Српске и слобода коју живимо“, рекао је историчар Борис Радаковић вечерас у Парохијском дому у Котор Варошу током предавања на тему „80 година од офанзиве на Козари“.

Радаковић каже да ако као друштво и институције не преузмемо одговорност за артикулисање значајних симбола и процеса из наше прошлости доћи ћемо у ситуацију да ће нам јавну свијест уређивати они који на то најмање имају право, али прије свега имају дискутабилне намјере.

Генерације о козарској епопеји знају и знаће онолико колико им ми као друштво, институције и јавност понудимо, јер се историјска свијест обликује“, навео је Радаковић.

Поручио је да је након свега што се десило Козари поткозарски српски сељак стварајући нове вишечлане породице у току и након рата послао поруку да је живот највећа освета злочину.

Козара је симбол прошлости нашег народа на подручју Крајине, али и цјелокупног српског народа који говори о његовим устаничким и слободарским традицијама. Наша прошлост јесте састављена од страдања и патње али је наша прошлост била свједок борбе наших предака за слободу“, наглашава Радаковић и додаје да су мјеста сјећања, попут Козаре, Доње Градине или Пребиловаца, уз појединачне приче жртава важни чиниоци какву ћемо свијест о геноциду над Србима у НДХ оставити генерацијама које долазе иза нас.

Битка на Козари трајала је од 10. јуна до 18. јула 1942. године. Заробљено је око 68.000 цивила углавном Срба. Дио је завршио у логорима, а дио код хрватских сеоских породица у Славонији као бесплатна радна снага.

,,Нажалост, логори НДХ посебно јасеновачки систем логора смрти трајно су утицали на судбину великог броја Срба, Козаре, Поткозарја и Крајине као и читавог српског народа. Ови логори који су јединствени у савременој цивилизацији, као и три геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима остаће записани у историји уз друге сурове злочине као главна карактеристика НДХ“, закључио је Радаковић.