Организовани „Дани ћирилице“

Јавна установа Народна библиолтека Котор Варош организовала је поводом 24.априла – Дана општине изложбу „Дани ћирилице од почетка времена па довијека“, аутора Гавре Поповића, професора ликовне културе и члана СПКД „Просвјета“ из Кнежева.
Отварајући „Дане ћирилице“члан Општинског одбора СПКД “Просвјета Котор Варош Филип Перишић је рекао, да је основна порука изложбе жеља, потреба и обавеза да сачувамо оно највриједније, језик српски и ћирилицу, која је једно од основних обиљежја српског националног индентитета.
– Потребно је оживити ћирилицу, као једино српско писмо. Језик и народ су једно, а управо је језик основно оружје којим се брани народ. Срби су једини двојезични народ у Европи, а за ћирилицу се боре само окорјели традиционалисти. Очекујем да ће се ћирилица вратити тамо гдје јој је мјесто – истакао је Перишић.
Професор српског језика књижевности Слободанка Каламанда је похвалила организовање изложбе и упутила позив релевантним установама и институцијама да воде бригу у чувању културно-историјског и духовног насљеђа свога народа, јер је то обавеза према генерацијама које су то оставиле у насљеђе, као и према будућој генерацији којој треба да преда националну културу и духовну баштину.
Професор др Остоја Ћукић сматра да је неопходна духовна обнова језика, јер до сада није довољно урађено на заштити језика и ћирилице, чему је по његовим ријечима допринио поданички менталитет и глобализам.
На отварању изложбе одато је призање аутору Гаври Поповићу за уложени труд на прикупљању и обради бројних експоната. Предложено је организовање округлог стола на тему заштите ћирилице и писање радова у школама. Д.К.