Осам полицајаца кажњено у РС

Из МУП-а кажу да је у првој половини 2018. године суспендовано осам полицијских службеника из три полицијске управе и Министарства унутрашњих послова у сједишту, те истичу да је највише било суспендованих управо у Министарству у сједишту.

Додају да је у прошлој години суспендовано девет полицијских службеника, и то пет из полицијских управа и Министарства у сједишту, док их је највише било из Полицијске управе Источно Сарајево.

„Полицијски службеници суспендовани су због повреде радне дужности или вођења кривичног поступка против њих, суспендовани су до окончања унутрашњег поступка, дисциплинског или кривичног поступка, те период суспензије зависи од дужине вођења поступка“, појаснили су за „Независне“ из Министарства унутрашњих послова РС.

Драгомир Јовичић, стручњак за безбједност, такође и бивши министар унутрашњих послова РС, каже да Министарство унутрашњи послова РС има развијене органе, односно унутрашњу контролу, која прати законску радњу овлаштених припаданика полиције и свих других радника Министарства и додаје да је то сигурно организационо веома добро постављено.

„То што је у првих шест мјесеци ове године суспендовано скоро исто радника колико и прошле године не значи да је ове године појачана контрола рада полиције, већ је то једноставно стицај околности када ће неко направити прекршај и колико ће се озбиљно приступити томе“, казао је Јовичић за „Независне“.

Он сматра да је такав вид контоле рада потребан. Истиче да постоје и случајеви када се полицајци оглуше о закон, што остане неоткривено и неупраћено.

Према његовим ријечима, МУП је сигурно један од најважнијих државних органа који примјењује овлаштења која други органи немају и сигурно не би било добро када не би било унутрашње контроле.

„Постоји читава лепеза других институција које контролишу рад полиције, као што су спољашња контрола, Владина, парламентарна, судска и унутрашња, која је свакако најважнија јер прати рад полиције“, истиче Јовичић.

Драгољуб Давидовић, члан Одбора за безбједност Народне скупштине РС, истиче да у сваком послу постоје правила и сваки радник који се огријеши о та правила подвргнут је одговорности.

„Дисциплински органи раде свој посао, а полицајци су људи који раде јавни посао и ако се оглуше о закон треба да одговарају“, казао је Давидовић.

Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС, истиче да је то немогуће коментарисати због чега су полицијски службеници суспендовани без увида у сваки појединачни случај.