Откривен тајни план: Милорад Додик бјежи из БиХ након избора?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик подржао је иницијативу за отварање представништва мањег бх.ентитета у Нижњеновгородској области гдје би, како се шпекулише, могао побјећи у случају пораза на изборима.

Страхује се и од нових санкција са запада, сматрају стручњаци.

Додик је у Бањој Луци примио делегацију Нижњеновгородске области, коју је предводио замјеник губернатора ове руске области Евгениј Борисович Љуљин.

Како је саопштено, Додик је изразио задовољство нивоом сарадње РС-а и Нижњеновгородске области и истакао важност заједничких пројеката.

Током састанка разговарано је о могућностима за интензивирање сарадње кроз споразум Владе РС-а и Нижњеновгородске области, који је потписан у мају ове године.

Иначе, увелико се шпекулише да би Додик могао бити поражен на изборима те да би у случају пораза могао побијећи управо у Русију. Страхује се и да би Американци ускоро могли иницирати нове санкција које ће подржати бројне државе са запада, сматрају стручњаци.

Подсјетимо, Додик и предсједник Руске Федерације Владимир Путин састали су се прије неколико дана у Сочију, на маргинама утрке Формуле 1 за Велику награду Русије.

Званични Кремљ објавио је њихов разговор…

“Знам да су 7. октобра избори у БиХ. Желим вам успјех и надам се да ће све проћи у оквирима закона те да ће то допринијети стабилности Републике Српске”, рекао је Путин.
Додик је шефу руске државе честитао рођендан који пада на дан избора у БиХ, а Путин је потом казао да ће му највећи поклон бити проведба избора у БиХ у складу са законом.

Он је истакао важност размјене студената између РС и Русије, као и чињеницу да Рафинеријом Босански Брод управља руска компанија.

“Желио бих да нагласим како се односи Русије и Републике Српске, у оквирима БиХ, успјешно развијају, а у то укључујем и економске односе. Око 75 посто укупне размјене добара РС-а отпада на Русију.

Наше компаније ординирају у сектору обраде нафте, а једна рафинерија је у власништву једне наше компаније. Постоје планови за развој рафинерије, а и за поправку летјелица и њихових мотора.

Када је у питању проблем загађења на граници с вашим сусједима, мислим да рафинерија не ствара толико велике проблеме. Ипак, питање загађења је ваћно и с вама ћемо радити на том рјешењу”, рекао је Путин између осталог.