БиХ је убједљиво најгора за живот

У првом кварталу ове године просјечна исплаћена плата у БиХ износила је 440 евра, у Црној Гори 512, у Хрватској 832, у Словенији 1.077, Мађарској 703, Румунији 535, Бугарској 457 евра – показују подаци Еуростата.

Потрошачка корпа

Но, то није сметња да актуелна власт већ годинама увјерава грађане како је живјети у БиХ све боље и лагодније. Тако се, поготово у ово предизборно вријеме, хвале да су порасле плате, да се економска ситуација побољшала, али је истина да су за пет година просјечни трошкови живота једне четверочлане породице скочили за скоро 84 марке, док је просјечна платаа у истом периоду порасла за свега 41 марку.

Судећи према извјештају Савеза синдиката Републике Српске, потрошачка корпа у августу 2013. износила је 1.785, а у августу ове године 1.869 КМ, док је у истом периоду просјечна нето плата порасла са 811 на 852 КМ, пише Аваз.

Према подацима Еуростата, грађани Босне и Херцеговине поједине производе у малопродаји плаћају скупље него становници Европске уније, чија је просјечна плаћа виша и до пет пута од оне у БиХ. Цијена електричних уређаја у БиХ већа је за скоро шест одсто од просјека ЕУ. Цијена хране у БиХ је иста или чак виша него у неким земљама у ЕУ. Ситуација је иста и с одјећом. И њу плаћамо по скоро истим цијенама као и у ЕУ, а цијене су нам чак и више од оних у Бугарској, Мађарској и Великој Британији, у којој је, поређења ради, просјечна платаа у овој години 1.990 евра или четири и по пута већа него у БиХ.

Економиста Дамир Миљевић казао је за Аваз да се са платаом од 440 евра у БиХ, нажалост, не може преживјети уз потрошачку корпу од 1.000 евра.

– То грађани БиХ најбоље знају и зато новац проналазе на разне начине, било да имају неке резерве или да им шаље родбина из иностранства, било да се задужују код банака. Не треба заборавити да добар дио становништва дневно преживљавање заснива на узимању кредита – истакао је Миљевић.

Тешка ситуација

Додао је да је ситуација врло тешка, посебно зато што политичари у БиХ годинама увјеравају грађане да им је све боље и боље, док је у стварности све горе и горе.

– Очито је да постоји огромна разлика између онога како живе грађани БиХ и како живи владајућа елита. Треба нагласити да, иако је у Србији нижа платаа, треба узети у обзир да грађани у тој држави имају знатно ниже трошкове живота. Кад то узмемо у обзир, Босна и Херцеговина је дефинитивно најгора – нагласио је Миљевић.

Према његовим ријечима, БиХ је недовршена држава, али не само у политичком него и у економском смислу.

– Овдје видимо да нема никаквих сувислих економских политика, нарочито кад је у питању контрола цијена. Код нас је тржиште оптерећено монополима и посљедњих година имамо оштар помак друштвеног богатства, које се све више одљева у правцу богатих, што доводи и до дивљања цијена. Допустили смо дивљу тржишну економију, у којој свако ради шта хоће, а посљедица је да нам више од 50 одсто становништа живи на граници или испод границе сиромаштва – закључио је Миљевић.

Највише новца за храну

Највише новца у августу породице у БиХ трошиле су за прехрану – 691 марка, становање и комуналне услуге коштале су 568 марака, док је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити 105 марака, наводи Савез синдиката.