Пливачи – чувари народне традиције

„Поносни смо што ћемо бити учесници пливања за Часни крст, витешког такмичења које представља значајан корак ка очувању наше хришћанске традиције“, поручили су углас такмичари који ће на Богојављење запливати у ријеци Врбањи.

Све је спремно за догађај који је прошле године оборио све рекорде у посјећености, јер се на обалама ријеке Врбање и Которском мосту окупило око 1.200 Которварошана који су дошли да на дјелу виде 16 храбрих и одважних момака.

Најстарији учесник овогодишњег пливања за Часни крст, Хаџи Боро Станковић, има 51 годину, а најмлађи Андреј Максимовић само 15 година. Он ће, заједно са својим оцем Бојаном Максимовићем, показати колико је јака породична љубав према вјери и традицији.

„Прилика да се окупам у освећеној води ми значи много, због вјере у Бога и спаса свих нас“, поручио је млади Максимовић.

За све учеснике сутрашњег пливања за Часни крст начелник општине Котор Варош, Зденко Сакан,  обезбиједио je мајице као трајну успомену на овај дан, а Српска православна црквена општина Котор Варош и Удружење за промоцију и значај спортске рекреације су припремили ручак у ресторану „Наша кафаница“ за све такмичаре.

Такође, обезбијеђене су и бројне друге награде и поклони, које су омогућили људи добре воље и великог срца.

Подршку овом догађају пружили су КП “Бобас”, “Врбања шуме”, которварошка пословница “Електрокрајине”, “Квимпекс”, “Дермал”, “Грађус”, “Бор Петрол”, “Декол”, златара “Купрешак”, “ВК Дент”, ординација “Др. Тешић”, ординација “Др. Крчић”, СРД “Голубић”, Ауто сервис “Мома”, пекара “Обеликс”, “Житопека”, продавница бијеле технике “Зеус”, “Превоз Голуб”, “Наша кафаница”, бутици “Бест”, “Лагуна” и “Авис”, кафе бар “Деус”, ресторан “Ловац”, месница “Жар”, кафе бар “Метакса”, кафе бар “Пиколо”, которваршки сликар Бранко Русмир, колекционар сатова Душан Станић, пензионисани полицајац Горан Бубић, Жељко Томић и предсједник општинске организације Старјешина Војске Републике Српске Александар Саша Петровић, који ће побједника огрнути заставама Републике Српске и Војске Републике Српске.