21 херој плива за Часни крст

Након данашњег љекарског прегледа и консултација са пријављеним такмичарима познато је да ће на Богојављење за Часни крст пливати 21 Которварошанин, што је више у односу на прошлу годину.

15 такмичара је прошло обавезан љекарски преглед, док је њих шест одлучило пливати на сопствену одговорност.

У петак 19. јануара на Богојављење ће пливати: Борислав Богданић, Бојан Максимовић, Милутин Ђурић, Милан Васиљевић, Маринко Шкрбић, Стивенс Нарић, Драган Тривуновић, Карађорђе Маринковић, Здравко Ковачевић, Андреј Максимовић, Стојан Савић, Саша Тепић, Данијел Трифковић, Рајко Радић, Сањин Кршић, Крстан Каруповић, Хаџи Боро Станковић, Бојан Васић, Милан Пејаковић, Јадранко Шебић и Илија Божић.

Доктор Слађан Каламанда је истакао да су пливачи углавном врло доброг здравственог стања, код неких је било повишеног крвног притиска, али сви су спремни да запливају у петак на ријеци Врбањи.

„Велику захвалност дугујемо доктору Каламанди и здравственом техничару Сњежани Суботић, који су изашли у сусрет такмичарима и продужили преглед до 17.00 часова, како би и они који раде у Бањалуци стигли да ураде ЕКГ и измјере крвни притисак“, истакао је Слободан Петровић, предсједник Удружења за промоцију и значај спортске рекреације.

Ове године су поред домаћих такмичара и тројица пливача који живе у Данској, Аустрији и Словенији. Најстарији такмичар Хаџи Боро Станковић (51) је рођен у Крушеву Брду, а стигао је из Данске како би учествовао у овом витешком чину.

„Волим Републику Српску и мој Котор Варош, то ће за мене бити посебан дан, јер ми се указала прилика да на Богојављење запливам у ријеци Врбањи“, поручио је Станковић

Саша Тепић из Аустрије је нагласио да су га такмичарски дух, храброст и духовност водили када се пријављивао на ово такмичење.

„Ово се не доживљава сваки дан, већ само једном годишње. Желим да доживим тај осјећај и задовољство којим ћу испунити своју душу“, додао је Тепић.

Значајну подршку у организацији пливања за Часни крст пружило је предузеће „Врбања шуме“, чији је радник Брацо Чупић у периоду од 12.00 до 15.00 часова извадио шљунак и пијесак и тако продубио корито ријеке Врбање.

Радници пословнице „Електрокрајине“ ће у петак омогућити довод електричне енергије како би се могао користити разглас и озвучење, што ће допринијети бољем амбијенту и ову манифестацију подићи у организационом смислу на још већи ниво.

Већ по устаљеној традицији такмичари ће се прије пливања окупити на Светој литургији у храму Рођења Пресвете Богородице, која почиње у 09.00 часова. Послије литургије биће освећена Богојављенска водица, а пливачи и присутни грађани у литији кренуће у 11.15 часова до Которског моста.