Подршка наталитету: 100.000 KМ за вантјелесну оплодњу

За ове намјене биће издвојено 100.000 KМ, што је 15 одсто више у односу на прошлу годину прошлу годину када је за подршку једног поступка вантјелесне оплодње издвојено 87.500 KМ. Првобитно, прошлогодишњим буџетом за ове намјене било је планирано 65.000 KМ, али је каснијом одлуком градоначелника Игора Радојичића, та сума увећана на 87.500 KМ, како би се изашло у сусрет свим породицама које су поднијеле захтјев за суфининасирање вантјелесне оплодње.

Kако су потврдили у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт – и овогодишња средства као подршка пронаталитетној политици, биће распоређена путем јавног позива, а појединачни износ који ће бити додијељен износи 2.500 KМ.

У знак подршке породицама које имају тешкоћа да зачну потомоство, градска администрација је у посљедње двије године подржала све захтјеве наших суграђана који су испуњавали услове, прописане Правилником о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици Града Бања Лука.

-Одлуком градоначелника Радојичића, изашло се у сусрет свима који су поднијели валидне захтјеве, тако што су средства са других буџетских ставки пребачена за трошкове вантјелесне оплодње. На основу те одлуке, прошле године подржано је 35 захтјева у укупном износу од 87.500 KМ, умјесто буџетом планираних 65.000 KМ – навели су из одјељења.

Прошле године, по први пут су одобрена и три захтјева за једнократну новчану помоћ лица која су остварена као родитељи, али су жељели да прошире породицу.

Суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње је једна од мјера пронаталитетне политике коју Град проводи од 2009. године. Од тада до данас, позитивно је ријешено 176 захтјева, за шта је издвојено око 450.000 KМ.