Мјесечни додатак за борце одмах након 60-тог рођендана

У току су активности у вези са измјеном дијела уредбе о борачком додатку који је оспорио Уставни суд Српске, што би требало бити завршено до краја јануара, кажу из Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

„Нове одредбе ступиће на снагу након што буду објављене у Службеном гласнику„, кажу у Министарству.

Предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић изразио је наду да ће измијењена уредба бити у примјени већ од 1. фебруара.

„Правда ће коначно бити задовољена јер ће се борачки додатак добијати од момента када борци наврше 60 година. То ће посебно значити онима који су незапослени“, рекао је Савчић.

Он је појаснио да су борци до сада били ускраћени за најмање један, а највише 12 мјесечних додатака јер је, на примјер, борац који је 60 година напунио 1. јануара морао чекати идући јануар да добије први мјесечни додатак.

Савчић је истакао да висина мјесечног борачког додатка зависи од броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава, односно да се број мјесеци проведених у рату множи се са коефицијентом који износи 1,6 KМ.

Оспорена одредба предвиђала је да се борцима који су услове за остваривање права на мјесечни борачки додатак испунили послије 24. маја 2012. године то право признаје почев од 1. јануара наредне године у односу на ону у којој су услови испуњени.

Према оцјени судија, прописивањем такве уредбе њен доносилац је изашао из законских оквира и прекорачио своја уставна и законска овлашћења јер је законском одредбом прописано да права на мјеечна примања припадају од првог наредног мјесеца по подношењу захтјева.