Poslanici danas o sudbini Vlade

U Banjaluci će danas biti održana posebna sjednica Narodne skupština Republike Srpske, a na predloženom dnevnom redu nalazi se jedna tačka – prijedlog za izglasavanje nepovjerenja entitetskoj vladi.

U obrazloženju ovog prijedloga, koji je opozicija u skupštinsku proceduru uputila sredinom maja, navodi se da je Vlada najodgovornija za brojne probleme u Republici Srpskoj koji postaju ozbiljniji i prijete da potpuno ugroze osnovne ustavne funkcije entiteta.

„Narodni poslanici smatraju da je svojim činjenjem, kao i nečinjenjem, lošim ili nesvrsishodnim potezima i reakcijama, odsustvom vizije i neposjedovanjem konkretnog i koherentnog plana realizacije ključnih ustavnih prava i obaveza RS-a, a koje jesu u nadležnosti Vlade, sama Vlada direktno kompromitovala elementarno funkcionisanje RS-a“, dodaje se u obrazloženju.

Na oko 200 strana ovog dokumenta, navodi se i to da je nekompetentnost, a u mnogim aspektima i indolentnost Vlade, rezultirala činjenicom da su fiskalni i parafiskalni nameti paralizovali privredu, da su javna preduzeća i ustanove među najnesolventnijim platišama i dužnicima poreza i doprinosa, te da sistem funkcioniše isključivo na osnovu permanentnog zaduživanja.

Sjednica Narodne skupštine zakazana je u skladu sa Poslovnikom na prijedlog jedne trećine poslanika. Potpise kojim se zahtjeva sazivanje posebne sjednice 15. maja dostavilo je 28 poslanika, najavljeno je iz entitetskog parlamenta.

Sjednica Narodne skupštine zakazana je za 12.00 sati.