Послодавци у потрази за 300 радника

Једнодневни Сајам запошљавања “Бањалука 2018”, великом броју посјетилаца понудио је више од 300 слободних радних мјеста из различитих привредних сектора, као што су дрво, метал, прехрана, ИКТ, грађевинарство, текстил, обућа, кожа…

“Ускоро ћу завршити средњу школу, а овај сајам ми је права прилика да сазнам на који начин лакше могу да нађем посао”, рекао је Милан Рајковић, ученик Техничке школе.

На сајму се представило 50 излагача, од чега више од 30 предузећа која траже квалификовану радну снагу, али и агенције за посредовање при запошљавању, образовне институције, установе за преквалификацију и доквалификацију, те представници банкарског сектора и други.

Марио Милановић, директор Градске развојне агенције Бањалука, ЦИДЕА, подсјетио је да је ово трећи сајам запошљавања у Бањалуци.

“На претходним сајмовима понуђено је укупно између 700 и 800 радних мјеста, а запослење је добило 200 особа. На овај начин покушавамо што више да приближимо образовни сектор и привреду, али и да људи који траже запослење дођу директно да комуницирају с послодавцем о радном мјесту”, истакао је Милановић.

Новина сајма била је промоција дефицитарних занимања, гдје су средње школе презентовале смјерове стручног образовања за ученике завршних разреда основних школа, а одржана је и панел дискусија о актуелним темама у растућем ИТ сектору како би се младима предочио потенцијал школовања за информатичара, јер школованих информатичара недостаје у РС и Бањалуци. Даница Ненадић, из школе програмирања “Кликер”, казала је да је ова школа у потрази за предавачима.

“Због дјеце која долазе, потребни су нам додатни предавачи који познају роботику, wеб програмирање и слично”, рекла је она.

Раденко Комљеновић, начелник Одјељења за привреду у Градској управи Бањалука, казао је да град Бањалука у посљедње вријеме има проблем с недостатком радне снаге.

“Морамо заједно с привредницима и школама да радимо на стварању кадрова који су дефицитарни на нашем тржишту рада. Привредници ће морати да раде на повећању плата како би задржали квалитетну и квалификовану радну снагу”, истакао је Комљеновић.