Премијерно изведена „Марушка Регодина“

У оквиру трећег фестивала омладинских позоришта „Варош фест“ синоћ је премијерно изведена представа „Марушка Регодина“ у извођењу глумаца домаћег аматерског драмског позоришта „Јован Стерија Поповић“.

 

Аутор сценарија и режије Велида Поповић је ову представу радила након детаљног студирања преписке коју је Петар Кочић имао са оцем и супругом Милком.

„Главна јунакиња представе Марушка је заљубљена у младог Лаку, али њен отац сматра да је стари Обрад идеална прилика за њу. Она бјежи са вјенчања, јер не жели да се уда за старог Обрада, и одлази у маглу“, истиче Поповићева.

Уједно, представа говори о тешком животу на Змијању под Аустро-угарском влашћу, гдје отац жели Марушки добро тако што ће је избавити из сиромаштва удајом за старог и богатог Обрада.

„Петар Кочић је свој изузетни дух националног и социјалног револуционара изразио кроз своја маестрална књижевна дјела, чијој се идеји, мисли и поруци коју преноси и данас многи диве и поистовјећују у борби против протектората“, нагласила је Поповићева.

У представи је наступило 10 младих глумаца Аматерског драмског позоришта „Јован Стерија Поповић“.

Фестивал омладинских позоришта наставља се вечерас представом „Епитаф“ у извођењу Дис театра из Бања Луке