Прикупљене 152 дозе крви

У акцији добровољног давања крви у Котор Варошу данас су прикупљене 152 дозе драгоцјене течности, које ће бити предате Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Крв је лијек који једино човјек може да произведе. Док сам здрав и способан радо ћу давати крв, а апеловао бих да се и млади укључе у овакве акције“, каже Марио Станић, који је крв дао четрдесети пут.
Месуд Табаковић, који се акцији одазвао први пут, поручио је да је ово обавеза сваког здравог човјека, јер се тако спашава нечији живот, те да ће убудуће бити редовни давалац крви.
Секретар Општинске организације Црвеног крста Борислав Брборовић рекао је да је укупан број давалаца био знатно већи /213/, али су ригорозне контроле љекара и нови европски стандарди јасно ставили до знања да само у потпуности здрава особа може дати крв.
Претходни резултат од 123 прикупљене дозе драгоцјене течности увелико смо премашили и поносни смо на ту чињеницу“, рекао је Брборовић.
Акцију под називом “Буди и ти давалац крви ако већ ниси” организовала је Општинска организација Црвеног крста Котор Варош, уз подршку општине и неколицине привредника. Посебан допринос данашњој акцији дали су радници Спортека, Механичких конструкција, Станице полиције, Дермала, али и фудбалски ветерани и чланови бројних Удружења.
У Котор Варошу евидентирано је 350 добровољних давалаца крви, а данас је драгоцјену течност први пут дало 36 нових добровољних давалаца.
Све већи одзив нових младих давалаца резултат је сталне промоције важности давања крви коју проводи Црвени крст у Котор Варошу. Након Угљевика, Котор Варош је општина са највише евидентираних добровољних давалаца крви.

Извор : www.opstinakotorvaros.com