Припреме за прославу испита зрелости увелико почеле

Уз уобичајену куповину ципела, хаљине или одијела, матуранти у Републици Српској на листу обавезних трошкова за прославу испита зрелости додали су и професионалну шминку, маникир, соларијум, личног фотогафа, а често и изнајмљивање лимузине, па тако и не чуди да свршени средњошколци на прославу матурске вечери долазе попут холивудских звијезда.

Али, родитељи матураната прославу завршетка средње школе, осим по усхићењу своје дјеце, памтиће и по томе што ће им олакшати кућни буџет.

Једна мајка из Приједора истиче да ове године има два матуранта – великог и малог.

„Кћерка завршава средњу, а син основну школу. Ни сама не знам како ћу покрити све трошкове. Требаће ми минимално двије плате“, прича она.

Продавци у бутицима кажу да родитељи не жале новац када је у питању матурско вече, а то су потврдили и у козметичким салонима, гдје кажу да матуранткиње плаћају разне услуге, од кварцања до надоградње косе.

Из бутика „Јелена“ Бањалука кажу да матуранткиње, иако је март, увелико бирају хаљине, те да имају моделе за свачији укус.

„Највише траже сирена моделе хаљина и балске, а од боја углавном су то сива, бебироза и бебиплава“, казали су у овом бутику. Додају да се цијене хаљина крећу од 250 до 1.400 КМ, колико је потребно издвојити за креаторску хаљину.

„Муштерије нам долазе из цијеле БиХ, викендом велики број долази из Сарајева, Травника, Цазина“, причају из овог бутика.

Из бутика „Анастасија“ Бањалука кажу да је код њих сезона матура почела у јануару.

„Највише траже хаљине, чија је цијена од 200 до 400 КМ, а од модела то су углавном шире балске хаљине“, казали су у овом бутику и додали да свакодневно долазе дјевојке из свих градова БиХ.

„Али, ове године највећи број наших купаца су матуранткиње из Словеније“, додају они.

Иста ситуација је и у Бијељини, гдје, како кажу, влада велика помама за матурским хаљинама. Креатор у бијељинском модном атељеу „Стела“ Јелица Вуловић каже да је интересовање за свечане хаљине и припремање за матуру код њих почело још у фебруару.

„Дјевојкама шијемо хаљине по жељи или бирају нешто из постојеће колекције. Најтраженије су дуге и раскошне хаљине“, истакла је Вуловићева и додала да је цијене хаљина у овом модном атељеу од 150 до 1.000 КМ.

„Долазе нам дјевојке из Србије, Словеније, Хрватске, али и из цијеле БиХ. Јављају се пет до шест мјесеци раније како би разервисале термин“, додаје Вуловићева.

Да би имали успомене са најважније вечери, матуранти су већ резервисали и фотографе, а како каже Саша Ратковић, резервације су почеле скоро па годину дана унапријед.

„Већина термина је већ попуњена, а цијена је од 130 до 300 КМ. Иако је већи број дјевојака које желе да на овај дан имају професионалне фотографије, дешава се да се јаве и момци, који желе да неке лијепе тренутке тог дана забиљежи објектив фотоапарата“, каже фотограф Ратковић.

Велики број средњошколаца, да би овај симболични улазак у зрело доба и опроштај од дјетињства био што гламурознији, поред свечане одјеће, за то користи и изнајмљене лимузине.

„Ђаци се најчешће опредјељују за бијеле лимузине, а вожња их кошта и до 100 евра“, казали су из једне агенције која се бави изнајмљивањем и додају да у аутомобил стаје до осам особа, те да матуранти обично подијеле трошкове.

Извор : Независне