Promocija knjige „Elan“ našeg Darka Momić

Darko Momić Čkalja razbijao je i razbija u svojim kolumnama streotipe, nastavio je to da čini i kada ih je uvezao u korice knjige “Elem”, a tačku je stavio na njenoj večerašnjoj promociji, pokazavši da ni svako književno veče ne mora biti kruto i ozbiljno.

Novinar sa posebnim darom i njegovi najbliži saradnici u premijerom projektu nisu govorili mnogo, ali su svakom svojom rečenicom zaintrigirali veliki broj prisutnih i izmamili im iskrene osmijehe. Knjiga je istkana od najboljih kolumni koje je Momić objavio u devetogodišnjoj karijeri u dnevnom listu “Press RS”. List je ugašen, ali Momićeva djela ostaju da žive, ne gubeći na autentičnosti protekom vremena i svjedočeći o svim aspektima života svakog – od bogataša do običnog smrtnika.

Vlasnik izdavačke kuće “Imprimatur” Boris Maksimović rekao je da je u moru vijesti prepoznao intrigantan naziv kolumne “Verbalni delikt”.

– Najprije sam se upecao na naslov, a kasnije sam spoznao da ima svoj britkistil, da zna sta piše i o čemu piše i da ima ima svoj stav. Sa radošću od tada čitao njegove kolumne. Ovo je knjiga kakvu je rijetko naći. Čkalja je jedan od najboljih novinara, a posebno ga ističu naslovi – rekao je Maksimović.

Recenzent knjige i najzaslužniji što se Momić odličio na izdavanje knjige Goran Dakić na slikovit način je opisao Momićeva djela.

– Prvi naslov u opticaju bio je “Reko Mile, hajde da se drogiramo”, ali smo zajedno došli do “Elema”. Posebna vrsta nacionalnog inata sa pozitivnim stavom glavna je odlika Čkaljine knjige. Trebalo mi je veče i po da ga nagovorim da napiše knjigu. Potencijal mu se oslanja na Andrićevu čuvenu da Bosna počinje tamo gdje prestaje logika – istakao je Dakić.

Autor je bio škrt na riječima, ali je izmamio najviše smijeha i aplauza, čitajući kolumne strogo birane za večerašnju priliku, jer su inspirisane događajima i ljudima iz Kotor Varoša. Osim toga napravio je i plemenit gest, pozvavši sve prisutne da pozovu 1416 i doniraju jednu marku za Vanju Pejakovića.