Промовисана књига „Помрачење сунца“

У Народној библиотеци у Котор Варошу синоћ је промовисана збирка приповиједака „Помрачење сунца“, аутора Срете Вучковића из Козарске Дубице.

У књизи је 28 приповиједака које су засноване на стварним догађајима из ауторовог дјетињства, почевши од крштења, првог пијанства, помрачења сунца па до прве љубави.

„Реакције људи су различите, различите су и приповијетке које им се свиђају, а све су проткане обичајима и ријечима некадашњег говора нашег села, нашег завичаја које сам настојао да сачувам“, истиче 62-огодишњи писац, наставник српског језика у пензији, који живи у Бијаковцу и потпуно је слијеп од 2003. године.

Препоручујући књигу читаоцима Вучковић је рекао да обавезно прочитају привијетку „Помрачење сунца“, јер ће се тако сви присјетити свога дјетињства.

Негов роман првенац „Плоска“ награђен је 2014. године специјалном наградом на Књижевном конкурсу Савеза слепих Србије, а на истом конкурсу 2016. године награђене су приповијетке „Пијанство“ и „У болници“, које су уврштене у збирку „Помрачење сунца“.

Директор Народне библиотеке у Котор Варошу Бојана Вученовић – Васић је истакла да је Вучковић храбар и врло вриједан човјек и несумњиво има један дар који не срећемо више, заборављено једно размишљање, присјећа се старог времена кога се многи стиде, а он га воли.

Она је на почетку промоције уручила захвалнице највјернијим читаоцима, који ће имати бесплатан упис наредне календарске године.

Награђени ученици су Ђурђица Петрушић, Марина Јанковић, Драгослава Благојевић, Милица Арнаутовић, Леа Шлезингер и Марија Ђурић.

Код одраслих захвалнице су добили Остоја Ђукић, Филип Перишић, Миладинка Бабић, Стојан Поповић, Драгица Петровић, Сања Малеш и Марко Видовић.