Регионални скуп малинара у Ободнику

Котор Варош је у суботу  био домаћин Регионалног скупа малинара који је одржан је у Агро-центру у Ободнику . Организатор овог регионалног самита било је Удружење пољопривредника „Малинар“ Котор Варош уз помоћ которварошког „Центра за културу, спорт и информисање“.

Овај регионални самит  окупио је удружења и малинаре  са подручја Теслића, Котор Вароша, Приједора, Градишке, Челинца, Прњавора и Бањалуке. Циљ скупа био је тражење могућих рјешења проблема са којима су суочени малинари, почев од временских неприлика, па до највећег проблема, а то је цијена малине и систем отплате. На скупу је договорено да се произвођачи уједине на нивоу Републике Српске.

„У Федерацији су корак испред нас, обратили су се министру Дедићу, који је обећао подршку у овој области производње. И ми намјеравамо да се обратимо нашем министарству како би се приступило рјешавању проблема. Треба напоменути да је БиХ осма земља на свијету по производњи малине и да наша општина има преко 100 дунума засађене малине. Како очекујемо подршку министарства,тако очекујемо и подршку наше општине, у смислу подстицаја итд., рецимо, општина Теслић својим произвођачима плаћа додатних 0.30 пф на сваки кг малине. Тако се и ми надамо позитивном исходу”, рекао је предсједник Удружења „Малинар“, Александар Станић.