Република Српска шеста у Европи по броју страдалих на путевима

На путевима Републике Српске у протеклих 11 година погинуло је 1.671 особа, а у саобраћајним незгодама најчешће страдају возачи и пјешаци.

Посебно су забрињавајући подаци са почетка године по којима је у првом тромјесечју број саобраћајних незгода повећан за 10,7 одсто, да је број погинулих већи за 15,8 одсто, као и број повријеђених за 20,8 одсто.

Најчешће несреће дешавају се на магистралним путевима и у насељима.

Ови подаци указују и да повећане казне од прошле године за непоштивање правила у саобраћају, те бројне кампање институција нису дале жељене ефекте, што нас сврстава међу водеће земље у Европи по смртности у саобраћајкама.

У просјеку дневно буде чак 26 саобраћајних незгода, а уназад десет година рекродна је 2007. година у којој је било чак 10.933 саобраћајки.

У извјештају Свјетске здравствене организације се наводи да је један од великих проблема у БиХ знатно висока стопа смртности на 100.000 становника узрокована због саобраћајне несреће.

Тако у БиХ на 100.000 становника смртно страда око 18 људи у сабраћајним незгодама, док је, рецимо, у Хрватској број погинулих на 100.000 грађана око девет, односно дупло мање.

„Забиљежена су смањења смртности у случајевима када држава предузме одређене мјере у регулацији саобраћаја“, констатовали су у Свјетској здравственој организацији.

Будући да смо шести у Европи по броју смртности узрокованих саобраћајним несрећема, пред властима у Босни и Херцеговини стоји изазов за доношење политика из области безбједности у саобраћају.

По анализама Ауто-мото клуба БиХ (БИХАМК), велики број саобраћајних несрећа на нашим путевима резултат је непоштовања саобраћајних прописа, те ниског нивоа саобраћајане културе већег броја учесника у саобраћају.

„Непрописна брзина и брзина неприлагођена условима на путевима су један од најчешћих узрочника изазивања саобраћајних незгода (32,7 одсто). Слиједе незгоде настале под утицајем алкохола и других опојних средстава, те остали узроци који подразумијевају непоштивање саобраћајне сигнализације“, наводе у БИХАМКу.

Међу грешкама возача у градским условима саобраћаја издвајају и вожњу на недовољној удаљености – одстојању између возила.

Директор Агенције за безбедност у саобраћају Републике Српске, Милија Радовић, каже да је број погинулих у прва четири мјесеца већи него прошле године, али да је број тешко повријеђених мањи.

Не слаже се са констатацијом да оштрије казне у саобраћају нису дале резултате.

„Прошле године био је рекордно најмањи број погинулих у саобраћајним несрећама. Нажалост, почетак године није охрабрујући и очигледно је да је спласнуо утицај строжих мјера на учеснике у саобраћају“, сматра Радовић.

Каже да је потребно и даље радити на новим мјерама у циљу повећања безбједности у саобраћају.

„Једна од тих мјера јесте и то што су „Путеви РС“ прошле године утврдили 26 опасних дионица за саобраћај и ове године санираће дио тих дионица“, рекао је Радовић.

Наши путеви међу најлошијима

Квалитет путева у РС је међу најлошијим у Европи иако су у протеклих 20 година учињени значајни напори на унапређивању – признају у Министарству саобраћаја и веза РС.

Да би се квалитет јавних путева што више приближио оном у земљама у окружењу, потребно је, како кажу, унаприједити само управљање путном инфраструктуром и успоставити одржив систем финансирања.

Укупна дужина путне мреже у РС је 4.200 километара, од чега је 68 километара аутопутева, и више од 6.000 километара локалних путева.

(Српска.инфо)