RIK ZAVRŠIO IZVJEŠTAJ O OPOZIVU NAČELNIKA U KOTOR VAROŠU

Banja Luka – Republička izborna komisija je na današnjoj sjednici sačinila konačan izvještaj o sprovedenom referendumu za opoziv načelnika Opštine Kotor Varoš. Nakon uvida u svu potrebnu dokumentaciju, kao i izvještaj Izborne komisije zadužene za sprovođenje procesa opoziva, RIK je napravio konačan izvještaj o sprovedenom referendumu.
U izvještaju RIK-a se navodi da je kompletan proces opoziva načelnika sproveden u skladu sa važećim zakonskim propisima i da je na osnovu izašlih birača 30. 11. 2014. godine Dalibor Vučanović opozvan sa 491 glasom razlike u odnosu na birače koji su glasali protiv opoziva.
RIK je konstatovao da glasački materijal koji je poslat poštom nije na vrijeme stigao do svih glasača koji glasaju u odsustvu.
Nakon što je načelniku opštine Kotor Varoš opštinski parlament izglasao nepovjerenje, gospodin Vučnović nije blagovremeno odobrio novčana sredstva za troškove slanja glasačkog materijala, pa je samim tim došlo i do neblagovremenog slanja glasačkog materijala poštom, navodi se u izvještaju Republičke izborne komisije. RIK će svoj izvještaj u roku od 7 dana proslijediti Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja će zauzeti konačan stav o sprovedenom rederendumu. Nakon razmatranja kompletnog materijala i zauzimanja konačnog stava, CIK će potvrditi izvještaj RIK-a i u roku od 90 dana raspisati vanredne izbore za izbor novog načelnika u Kotor Varošu.