Родитељи опрез! Дјеца из прњаворског вртића залуђена ликом из хорор игрице

Да малишани данас одрастају под утицајем интернета и виртуелних трендова који неријетко подстичу на насиље, свједочи и примјер из прњаворског вртића, гдје је већина дјеце као омиљеног јунака нацртала „Huggy Wuggy“, плишану играчку направљену према лику из хорор видео-игре.

Kонтроверзна играчка, која је за кратко вријеме постала веома популарна у свијету, иако се чини као пријатељски расположена маскота створена за грљење, опасно је чудовиште из хорор видео-игре „Poppy Playtime“.

Његова улога у видео-игри, која није намијењена млађима од 12 година, је да конзумира месо људи, а да ствар буде још гора, “Јутјубом” и сличним платформама круже пјесме у којима „Huggy Wuggy“ позива на убијање, крваве походе, грижење зубима и стискање загрљајем до смрти. Иако то нису званичне пјесме поменуте видео-игрице малишанима су доступне путем интернета, због чега стручњаци апелују на родитеље да контролишу и селектују шта дјеца гледају и да ли је то примјерено њиховом узрасту.

Међутим, многи родитељи у тој играчки не виде ништа спорно, а то потврђује и васпитачица у вртићу „Пчелица“ из Прњавора Милијана Kрајишник.

Kада смо малишанима дали слободно вријеме да цртају шта они желе, више од пола их је нацртало „Huggy Wuggy“ као омиљеног лика. Пракса је да дјеца петком у вртић понесу своју омиљену играчку. Видјели смо да сви доносе ту играчку. Испочетка нисмо знали ништа о томе, а онда смо истраживали о чему се ради, те схватили о чему је ријеч„, рекла је Kрајишникова.

Она истиче да нацртана чудовишта изгледају страшно, са устима и зубима који изгледају крваво.

Запрепастила сам се када сам видјела цртеже. Човјек се запита шта се дешава. Показали смо то и родитељима, али појединци у томе не виде ништа спорно„, рекла је Kрајишникова.

Дјеци, како каже, у вртићу указују на штетност оваквих играчака, али све пада у воду, јер родитеља сматрају да је то у реду.

Питали смо их зашто то купују дјеци и да ли су читали о томе, а они кажу да су и прије постојали свакакви ликови, те то оправдавају тиме да је дјеци налетјела фаза и да им се свиђа, ништа више„, рекла је Kрајишникова.

С друге стране, стручњаци кажу да је веома важно водити рачуна чиме се дјеца играју, те да играчке треба да подстичу емпатију и креативност, а не насиље. Дјечији психотерапеут Сњежана Kашиковић каже да би родитеље требало едуковати о томе какве тегобе непримјерене играчке могу да изазову, попут страхова и тикова.

Играчке треба да буду прилагођене узрасту. Најбоље су оне које нису превише структурисане. Увијек су добар избор коцкице, лопте и оне играчке од којих може нешто да се гради, те аутићи и лутке„, казала је Kашиковићева.

Психолог Бошко Петровић каже да играчке постају популарне захваљујући добром маркетингу.

Малишани када виде да се нешто рекламира и да су ђеца у позадини срећна што имају ту неку играчку, они се одмах идентификују и желе да и они буду срећни. Ако троје дјеце у једном вртићу има исту играчку, одмах је желе и остали„, рекао је Петровић.

(Независне)