РС: Од четвртка заштита од грипа

Остали пацијенти који се желе вакцинисати према личном избору могу то учунити сваки радни дан од 8 до 14 часова по цијени од 18КМ.

Из Институита за јавно здравство РС су указали на значај правовремене вакцинације, јер је потребно најмање двије седмице након вакцинације да се развије заштита.

„Право на бесплатну вакцину против грипа имају: пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести, пацијенти који су лијечени кардиохирушким методама лијечења, ХИВ позитивне особе и обољели од АИДС-а, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фибриозе плућа“, наводе из Института.

Право на бесплатну вакцину такође имају запослени на инфективним клиникама и јединицама интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са хемотерапијом и домови за лица са посебним потребама.

Вакцинација се препоручује свим особама и дјеци старијој од шест мјесеци, посебно хроничним болесницима, особама старијим од 65 година, запосленима у службама од јавног значаја као што су просвјета, полиција и комунална предузећа.