Само у једној ситуацији смијете да прођете семафор на жуто, а да не направите прекршај!

Велики број возача је у дилеми када смију, а када не смију да прођу на жуто свјетло на семафору, поготово када се зна да се по закону, пролазак на жуто третира и санкционише исто као пролазак на црвено. И, шта онда када је колона возила која се споро креће, и баш у тренутку када ви пролазите, пређе на жуто? Много је семафора на којима нема трепћућег зеленог свјетла, већ се у једном тренутку само промијени на другу боју.
Пролазак на жуто свјетло на семафору, Закон о безбједности саобраћаја третира као и пролазак на црвено, али само уколико возило није могло да се заустави на безбједан начин.
Дакле, ако се у том тренутку иза њега налазило једно или више возила која нису смањивала брзину, иако се на семафору изненада упалило жуто, јасно је и дозвољено да се у том случају прође без заустављања, јер би нагло кочење највероватније било увод у саобраћајну незгоду.

У свим осталим случајевима се пролазак на жуто сматра прекршајем, мада се то у пракси тешко доказује, па полиција ријетко подноси пријаве због таквих грешака.