Санација градског купалишта „Бјелине“

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и Слађана Бундало, руководилац Пројекта „Интегрисање климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас“ из канцеларије УНДП-а, потписали су Споразум о прихватању услова уласка у тендерску процедуру реализације пројекта „Осигурање косине обале ријеке Врбање“.

Вриједност пројекта је 146.142,50 КМ, уз учешће општине Котор Варош у износу од 43.842,75 КМ, док ће преостали дио средстава обезбиједити УНДП.

Начелник Сакан је истакао да су мајске поплаве из 2014. године значајно девастирале градско купалиште „Бјелине“, те да ће реализацијом овог пројекта бити у потпуности санирана постојећа оштећења.

„Извођењем пројектних активности осигурали би обалу ријеке Врбање у дужини од 280 метара и заштитили би од поплаве подручје јединог градског купалишта „Бјелине“ површине 8.500 метара квадратних“, рекао је Сакан.

Пројектом је предвиђена и санација шеталишта уз Градски трг, као и спречавање потенцијалних оштећења усљед поплаве примарног канализационог колектора који се налази испод шеталишта.

Слађана Бундало, руководилац пројекта „Интегрисање климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас“, је нагласила важност пројекта за све општине у сливу ријеке Врбас.

„Пројекат ће омогућити локалним заједницама у сливу Врбаса да се прилагоде ризицима од поплава кроз пренос технологија које су прилагодљиве, како би се омогоћило климатски отпорно управљање поплавама, те ослонац за економске активности које су флексибилне по питању климатских промјена“, закључила је Бундало.

Радови на санацији градског купалишта „Бјелине“ почеће крајем августа и трајаће 90 дана. С.П.