Nedeljko Glamočak izabran za potpredsjednika Srpske demokratske stranke.

Glavni odbor SDS-a na  konstitutivnoj sjednici izabrao je 11 potpredsjednika stranke, po jednog iz svake izborne jedinice, te po jednog potpredsjednika iz reda manje zastupljenog pola i mladih.

Za novog-starog predsjednika Glavnog odbora SDS-a izabran je Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, ogromnom većinom glasova Glavnog odbora.
Funkciju potpredsjednika Glavnog odbora stranke u narednom vremenskom periodu obavljaće Blagoje Simić, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Šamcu.

Za potpredsjednike stranke iz izbornih jedinica izabrani su: Drago Bundalo, Nemanja Vasić, Nedeljko Glamočak, Nade Planinčević, Nebojša Marić, Mićo Mićić, Konstadin Vasić, Milovan Bjelica i Dragan Ćuzulan.

Potpredsjednik iz reda manje zastupljenog pola u narednom vremenskom periodu biće Aleksandra Pandurević, poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za potpredsjednika stranke iz reda Aktiva Mladih Srpske demokratske stranke izabrana je Nina Bukejlović, predsjednica Aktiva Mladih SDS-a.
Pored konstituisanja rukovodstva stranke na dnevnom redu Glavnog odbora bila je trenutna politička situacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kao i usvajanje niza internih odluka i izvještaja koji se tiču funkcionisanja Srpske demokratske stranke.

Takođe je odlučeno da se centralna ceremonija obilježavanja krsne slave Srpske demokratske stranke, Petrovdana ove godine održi u Trebinju.

Po okončanju konstitutivne sjednice Glavnog odbora SDS-a novinarima se obratio predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica i upoznao javnost o izboru rukovodstva Glavnog odbora stranke i potpredsjednika.

Govedarica je rekao kako je ovim činom završen proces unutarstranačkih izbora u Srpskoj demokratskoj stranci.

„Vjerujem u novo rukovodstvo, vjerujem u ove ljude i praktično mi sutra počinjemo sa radom“, rekao je Govedarica novinarima.

Predsjednik SDS-a je istakao da će u narednom vremenskom periodu konsolidovana Srpska demokratska stranka postati najznačajniji politički faktor u Republici Srpskoj.

„Građani od SDS očekuju jednu snažnu i jaku političku organizaciju koja će imati snage da zajedno sa svojim koalicionom partnerima napravi jedan snažan blok koji će se oduprijeti i ponuditi promjene u Republici Srpskoj“, zaključio je Govedarica.

Neposredno uoči sjednice glavnog odbora SDS-a stiglo je novo, treće po redu, otvoreno pismo Ognjena Tadića u kojem je Govedaricu nazvao ratnim dezerterom. Govedarica tvrdi da nije čitao pismo niti planira.

“Ono što mogu da primjetim jeste da gospodin Tadić svojim istupima pravi štetu SDS-u, ali isto tako, djeluje mi kao da gospodin Tadić želi da u svemu ovome bude svojevrsna vrsta političke žrtve. Ja pozivam gospodina Tadića da, ukoliko postoji prostor za tako nešto, razgovaramo. Ja sam uvijek otvoren za saradnju i imam visok stepen tolerancije. Ako gospodin Tadić želi da me isprovocira i da posegnem za nekim disciplinskim mjerama – ja to neću. Ako on osjeća svoje prisustvo i pripadnost SDS-u, njemu su vrata otvorena. Ukoliko ne želi, neka on razmisli šta treba da uradi“, rekao je Govedarica.

Odgovarajući na nove optužbe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da su srpski predstavnici u institucijama BiH kukavičja jaja, Govedarica odgovara da ga ne dotiču pokušaji političkih iscrpljivanja ove stranke.

“Kada Dodik želi da napravi neku ličnu korist ili bilo koji drugi benefit svojoj političkoj partiji, on ne preza ni od čega i ne zanima ga koliku štetu će da napravi srpskom narodu i Republici Srpskoj. Na kraju krajeva, svi mi vidimo u kakvom stanju se nalazi RS. U potpunosti je devastirana jedanaestogodišnjom vladavinom Milorada Dodika, koji sebe poistovjećuje sa Republikom Srpskom“, poručuje Govedarica.

Takođe, uoči sjednice SDS-a, Saša Lazić, dosadašnji šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini opštine Gradiška, doveo je ispred prostorija SDS-a u Banjaluci dvadesetak svojih pristalica koji su verbalno napali pojedine članove stranke.

Kao verbalna meta su bili pojedini članovi Opštinskog odbora SDS-a u Gradišci, a koji su došli da prisustvuju sjednici Glavnog odbora stranke na kojoj su izabrani novi članovi.