Саудијкама укинута вишедеценијска забрана управљања аутомобилима

Женама у Саудијској Арабији биће дозвољено да управљају аутомобилима након вишедеценијске забране.

Одлука која омогућава припадницама љепшег пола да легално возе аутомобиле донијета је још 2017, а званично ступа на снагу 24. јуна, потврђено је из Министарства саобраћаја Саудијске Арабије.

Влада те земље саопштила је у уторак, неких осам мјесеци након првобитне најаве, да свака жена старија од 18 година има право да поднесе захтјев за добијање возачке дозволе. Тим поводом, у пет саудијских градова отворено је више ауто-школа у којима се обучавају само жене.

Држављанке Саудијске Арабије које су возачку дозволу стекле раније у иностранству, такође ће моћи да аплицирају и да добију домаћу дозволу кроз посебну процедуру.

Човјек који је највише допринијео томе да се укине забрана вожње за жене је 32-годишњи саудијски принц Мохамед Бин Салман.

Ова одлука дио је његовог плана да конзервативну краљевину са Арабијског полуострва отвори више према свијету, унаприједи економију земље и смањи економску зависност државе од нафте.

Између осталог, реформама принца Бин Салмана предвиђено је да се до 2030. проценат жена међу запосленима повећа са садашњих 20-ак одсто на једну трећину.

Сматра се да ће жене бити додатно охрабрене да се запосле јер ће моћи самостално да се превезу аутомобилом до мјеста на коме раде.

Одлуку да се женама дозволи да управљају аутомобилима спремно су дочекале многе аутомобилске, али и друге велике свјетске компаније, које су убрзо покренуле маркетиншке кампање на ову тему.

Б 92
фото:интернет