СДС захтијева укидање акциза

Клуб посланика СДС у Представничком дому ПС БиХ данас ће по хитној процедуру упутити измјене закона које предвиђају стављање ван снаге посљедњег повећања акциза у БиХ. Подршка им је већ стигла од превозника, странака из ФБиХ које су и раније биле против акциза, али и из Клуба ДНС, у коме се налазе и два бивша посланика СДС.

Из Удружења за међународни и унутрашњи саобраћај РС свесрдно подржавају приједлог СДС, подсјећајући да су превозници још ранији тражили да посљедње измјене поменутог закона буду стављене ван снаге.

Према ријечима предсједника поменутог удружења Николе Грбића, превозници ће Влади Српске упутити и захтјев да се уведу вињете за странце.

– У том случају, код нас би могао да појефтини трошак регистрације. Дакле, провођењем ове мјере и појефтињењем горива за 18 пфенига  ми бисмо били задовољни – истиче Грбић.

Посланик ДНС у ПС БиХ Јован Вуковљак каже за Српскаинфо да је био против посљедњег повећања акциза, што зачи да подржава и њихово укидање.

– У Клубу још нисмо заузели став. О томе ћу разговарати са колегама Бојићем и Крчмаром, али је чињеница да смо раније сва тројица били против акциза. Политика је луда ствар, не знам какав је став врха странке. Али, ја овог тренутка размишљам овако, то нема везе са изборима јер овај пут нећу бити на посланичкој листи. Нисам баш сигуран да ће предсједник странке Марко Павић дјеловати на нас да промијенимо мишљење, нити сам сигуран да ће СНСД вршити притисак на Павића. То не би било у интересу странке – закључује Вуковљак.

С друге стране, посланица СНСД Милица Марковић каже да ће овај клуб у сриједу, пред почетак сједнице Представничког дома, заузети став о иницијативи СДС.

– Та иницијатива је очито додворавање незадовољиним грађанима који су претходних дана протестовали због високе цијене горива. Они, прије свега, треба да договоре са скупштинском већином чији су дио били на почетку овог мандата, дакле са СДА и ХЏ, да ли имају већину да такав закон прогурају. Мислим да су им слабе шансе – каже Марковићева.

Акцизе на гориво усвојене су у Парламенту Бих у петом покушају и то на инцијативу влада РС и ФБиХ уз подршку посланика СНСД, ХЏ, СДА, СББ…који су тада названи  тзв. акцизна коалиција.

Тврдње да ће акцизе помоћи изградњи путева брзо је након усвајања закона пала у воду, јер је откривено да се акцизе уводе као гаранција да ће бити враћени међународни кредити које су владе узеле у претходном периоду, као и за нови аранман код ММФ-а који су склопиле владе Републике Српске и Федерације БиХ.

(БН/Српскаинфо)