Сезона карневала се ближи

Умjесто да само гледате, учествујте у карневалу – нови је мото организатора највеличанственије параде на свијету у Рио де Жанеиру, која почиње 24. фебруара. Током пет дана „најлуђе журке“ на планети, пола милиона страних туриста ће у Бразилу имати прилике да уживају уз ритам самбе и мноштво згодних плесачица, као и да играју до зоре на чувеним плажама попут Ипанеме и Копакабане. Међутим, посјетиоци више не долазе само да би у петак у 19 часова платили карту за трибину и пасивно посматрали церемонију отварања. Напротив, сада желе и да учествују у карневалу.

Довољно је набавити женски костим од 79 евра, да би се као жар-птица прошетали по Самбадрому и осјетили атмосферу карневала из најбоље перспективе. Истина, постоје ексклузивни костими који коштају и по 500 евра, али и скромније шарено перје обезбјеђује мјесто у поворци. У Рио де Жанеиру постоји 300 школа самбе и увијек се нађе мјесто за госта који воли да игра.

И док је у Бразилу спектакл на сваком ћошку у Рију, па и осталим градовима као што је Ресифе, Олинда или Салвадор, на Тенерифама је епицентар Санта Круз. На најљепшем шпанском острву карневал почиње 22. фебруара и завршава се 5. марта. Краљица карневала се бира прве вечери у 21.30, а у ужи избор је ушло 47 љепотица. Иначе, бирају се млада, дјевојчица и пензионерка краљица. Најфасцинантније вече је „Сахрана сардине“, када на челу поворке носе папирнату сардину, а ожалошћени имају прекрасне костиме. Сардина се на крају спаљује, а журка траје до ситних сати.

Богат програм припремљен је и за карневал на Кипру, који почиње 14. фебруара у марини у Лимасолу. Сваког дана улицама ће одзвањати музика, а завршна парада почиње од 13 часова 26. фебруара.

Карневал у Венецији се, можда, одржава на хладнијим локацијама, али најдуже траје (од 11. до 28. фебруара) и биће организовано највише догађаја. Почиње такмичењем у „нордијском ходању“, клизањем на Тргу Сан Поло и у 18 часова је свечано отварање, када ће каналом Канаређо пловити поворка гондола са маскираним учесницима. Журка се наставља већ сутрадан у 11 часова парадом по каналима. Заљубљени ће 14. фебруара моћи да проведу дан на Лидо ди лаву, а најзанимљивије биће у суботу 18. фебруара на Тргу Светог Марка, где у 11 часова почиње „Вашар таштине“! Тачно у подне тог дана је избор за најбољу маску, који се одржава сваког дана. Борба анђела је заказана за 19, дјечији карневал је 25, а 26. фебруара борба орлова и магараца. Велико финале се одржава посљедњег дана, када се додјељују и награде.

Међутим, најбољи провод није на улици, већ на баловима. Улазнице још могу да се набаве, а цијене се крећу од 113 за бал на Дан заљубљених до 2.500 евра за гламурозни Дуждов бал (обична карта је 828 евра). Међутим, „дрес код“ за бал је стриктан, па у вечерњој хаљини и свечаном одијелу нико не може да уђе, већ искључиво у луксузном костиму. Најједноставнији балски костим кошта 1.300 евра, јер је уз хаљину неопходно имати и корсет, маску, лепезу, ташну, као и специјални доњи веш попут корсета.

Живописни ликови

Маске по којима је Венеција позната настале су у 16. вијеку и свака означава одређену професију, поријекло, карактер.

БАУТА је најпопуларнија маска, симболише криминалца, нема отвор за уста и највише су је носили племићи да их нико не би препознао.

ДАМА је најгламурознија и прекривена је дијамантима.

МОРЕТА је овална маска са црним плишом и велом, популарна међу женама, а измишљена у Француској.

ЏОЛИ је женска маска коју зову и џокер, а носи се уз хаљине јарких боја.

ВОЛТО је грађанин, маска лица са украсима око очију.

АРЛЕКИН је веома популаран, носи је комедијаш који прави шале на туђ рачун, али је похлепан и не превише паметан.

БРИГЕЛА је Арлекинов пријатељ у преварама и носи зелене панталоне.

КОЛОМБИНА је Арлекинова другарица, има јаку шминку и шарену гардеробу, носи даире.

БУРАТИНО је добри пиљар који је касније прерастао у Пинокија.

КАПЕТАН СКАРАМУ  је шпански официр пријеке нарави који носи шешир са перјем.

ПАНТАЛОНЕ је главни љубавни савјетник.

ИЛ ДОТОРЕ је старији, образован човјек, има дугачак нос и лијечи људе од куге.

ПИЈЕРО је лијеп, шармантан и добар мушкарац.

ПУЛЧИНЕЛА има орловски нос и синоним је за подлог човјека.

ЗАНИ је придошлица у Венецији, спреман све да уради како би успио у животу.

Б 92
фото:интернет