Специјалци ускоро на слободи

Тројица бивших припадника Специјалне јединице полиције МУП-а РС и сувласник ауто-куће “Кватро” из Бањалуке, који су осуђени на укупно 40 година затвора због пљачке око 617.000 КМ из конвоја агенције “Сектор секјурити” на аутопуту Бањалука – Градишка, ускоро ће бити пуштени из притвора.

У овом случају бивши специјалци Владан Малић и Горан Параш из Бањалуке и Александар Поповић из Котор Вароша осуђени су на по десет и по година, док је Олег Банда из Бањалуке добио осам и по година затвора.

Уставни суд БиХ је на сједници великог вијећа одржаној 5. јула усвојио апелације њихове одбране на одлуке Врховног суда РС којима је поменутој четворки продужен притвор и утврдио да су прекршена њихова права.

Након укидања првостепене пресуде, Окружни суд Бањалука је у поновљеном поступку још једном осудио оптужене скинувши им по пола године затвора у односу на ранију пресуду коју је укинуо Врховни суд РС.

С обзиром на то да је нова пресуда донесена у марту 2018. године, Врховни суд РС прије септембра ове године неће предмет ни узимати у рад па је једини основ по којем се оптужени налазе иза решетака одлука суда о продужењу притвора. Притвор је одређен због бојазни да би пуштање на слободу довело до нарушавања реда и мира.

Међутим, Уставни суд БиХ је на сједници одржаној прошле седмице одлућио да је оваквим рјешењем И разлозима за продужење притвора, Врховни суд РС прекршио права оптужених.

– Постоји кршење Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Редовни судови су пропустили да наведу конкретне околности које оправдавају закључак да би пуштање апеланата на слободу резултовало ванредним околностима усљед стварне пријетње нарушавања јавног реда – наведено је у одлуци Уставног суда БиХ.

Ако је судити према досадашњој пракси, а посебно према случају бивших полицијских инспектора из Бањалуке којима је скоро на идентичан начин укинута ослобађајућа пресуда, те су пуштени на слободу, Врховни суд РС треба донијети одлуку о пуштању четворке на слободу.

– Врховни суд још није добио одлуку Уставног суда БиХ, а када је добије биће одржана сједница на којој ће бити одлучено о даљим корацима – рекла је портпарол Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Александра Метлић која брани Поповића изјавила је да очекују одлуку Уставног суда БиХ, а прије тога није жељела да је коментарише. Према мишљењуу њених колега ствар је јасна И четворка мора да буде пуштена на слободу.

Четворка је осуђена 26. марта у Окружном суду у Бањалуци у поновљеном поступку након што је Врховни суд РС укинуо ранију пресуду којом су били осуђени на укупно 42 године затвора. Новом пресудом су осуђени на по пола године затвора мање, а обавезани су и да врате 543.204 КМ које су стекли у кривичном дјелу и да плате судске трошкове.

Суд је утврдио да су 22. септембра 2015. године у Церовљанима ба аутопуту Бањалука – Градишла “аудијем А6” пресрели колону возила агенције “Сектор секјурити” која је у Загреб превозила новац Уникредит банке и пуцајући из аутоматских пушака и пријетећи “зољом” натјерали раднике обезбјеђења да им отворе товарни простор блиндираног комбија из кога су однијели 616.548 КМ.

У овом случају су раније на основу споразума о признању кривице правоснажно осуђени бивши специјалци Жељко Инђић из Братунца и Горан Јањуз из Козарске Дубице, те некадашњи радник “Сектор секјуритија” Данијел Кузмић из Котор Вароша. (Еуроблиц)