Српска се не брани лажним србовањем

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић (СДС) каже да се Република Српска не брани бусањем у прса и лажним србовањем и лажним патриотизмом него се Република Српска најбоље брани њеним напретком, развојем и економијом.
Шаровић каже да је власт оптужила опозицију за потезе које је опозиција примјенила и испало је као да се власт плаши одређених револуција и неких сценарија.

„Мој коментар је да се од опозиције очекује да има активан приступ који није у супротности са законом. Немогуће је од опозиције очекивати да шути или да то буде њен начин функционисања и рада. Много је већи праг толеранције и допуштености опозицији него позицији што је сасвим логично, свако се бори за свој простор и не видим у томе ништа чудно. Разочаран сам понашањем предсједника НСРС који није могао да то изнесе на бољи начин“, казао је Шаровић.

Коментаришући помињања револуција различитих боја, македонски сценарији, неке црвене, ружичасте, ове или оне револуције од стране власти, Шаровић каже да то власт помиње присјећајући се властитог искуства јер потпуно је јасно да су они хеликоптерима слали по посланике у Хрватску, плаћали су посланике, окупирали су Народну скупштину и палату предсједника републике са СФОР-овим снагама и све је то својствено њима и вјероватно се из тих разлога боје да би то можда и опозиција могла да уради.

„Ја мислим да демокрарија није у опасности због опозиције него управо због власти. Ради се о замјени теза чиме се јавност жели да страши са понашањем опозиције а све је почело са присилном оставком главног ревизора. Потпуно је јасно да је тада извршен класични политички линч у којем је власт односно лидери владајућих странка и предсједник РС са главним ревизором обрисали под и тиме владавину права и демократију у РС срозали на најниже гране. То је био повод за реакцију опозиције и по мени потпуно оправданој. Не видим разлога за толико кукање и призивање неких сценарија“, казао је Шаровић.

Нагласио је да незаконите ствари долазе од носиоца власти, и не може опозиција бити носиоц незаконитих ствари.

„То је вјешт маневар власти у РС којим жели уплашити народ и да се они инсталирају као чувари РС и ако они не буду на власти да је Република Српска пропала што је потпуно накрадно размишљање. РС се не брани бусањем у прса и лажним србовањем и лажним патриотизмом него се РС најбоље брани њеним напретком, њеним развојем и економијом и да је то најбоља одбрана“, рекао је Шаровић.

На питање може ли због дефицита у РС бити угрожен аранжман са ММФ-ом, Шаровић је рекао да вјероватно може и много тога ће се видјети наредних дана јер ревизорски извјештај постоји и он је само врх леденог брига.

„Надам се да постоје они који ће да унесу више свјетлости у то. Уопште проблем финансирања је велики проблем и мислим да је све упитно укључујући и аранжман са ММФ-ом“, казао је Шаровић .