СШЦ „Никола Тесла“: Ученици спремни за бизнис

На Петом Сајму предузећа за вјежбу производе су презентовале четири виртуелне фирме. Сајам је одржан данас у Средњошколском центру “Никола Тесла” у Котор Варошу. Генерални покровитељ ове манифестације која је окупила 150 ученика била је пекара “Житопека”.

На сајму су се представила предузећа “Ајдучка трпеза” са традиционалним јелима и домаћим производима, “Слатки гријех” са продајом сланих и слатких делиција, туристичка агенција “Златни одсјај” и “Златни сан” са хотелским услугама. Ученица Јелена Марковић истиче да је задовољна продајом традиционалних јела и сокова.

„Циљ је да ученици послије завршетка школовања лакше дођу до запослења и да се што једноставније укључе у привредне токове“, рекла је Марковићева.

Сајам је отворила директорица Средњошколског центра “Никола Тесла” Данијела Костић, истакавши како овај Сајам представља демонстрацију креативности, марљивости и иновативности.

„Ученици раде озбиљне пројекте, од израде бизнис плана, до финалног производа и не само да имају развијену свијест о стварању нове вриједности, него су и директни учесници претварања материјала у ресурс“, истакела је Костићева.

Начелник општине Зденко Сакан рекао је да су  за реализацију оваквих планова потребни одлучност и пословна идеја.

„Програм ученичког предузетништва развијен је с циљем да охрабри ученике завршних разреда средњих школа да се баве предузетништвом и да кроз пословну праксу стекну знање, вјештине и искуства која ће им помоћи у даљем планирању каријере“, поручио је Сакан.

Професор економске групе предмета Весна Панић је похвалила рад ученика додавши како су  млади предузетници разноликошћу својих штандова доказали да је за добар бизнис потребно мало труда, воље и жеље за напретком.