Стипендију за докторске студије добија Бањалучанка Николина Макивић

Докторат на Сорбони у Француској Бањалучанка Николина Макивић добила је од домаће ИТ компаније “Проинтер” стипендију за прву годину докторских студија.

Макивићева тренутно уз подршку француске Владе на докторским студијима на Сорбони ради на пројекту производње и унапређења батерија, вриједном 100.000 евра, саопштено је из “Проинтера”.

“Својим радом и трудом сам се пробила до Сорбоне, што је успјело мало којем студенту из БиХ. Ријетки су били спремни да ме подрже, а компанија `Проинтер` се самоиницијативно јавила и одлучила да ми додијели стипендију која ће ми значајно помоћи у Паризу”, рекла је Макивићева.

Из компаније “Проинтер” поручују да им је част да имају прилику да помогну најталентованијима да остваре циљеве када је ријеч о школовању, те напомињу да су Николини додијелили стипендију у рангу стипендије за докторске студије у иностранству из Фонда “Др Милан Јелић”.

Директор “Проинтера” Бојан Вујић је истакао да су Николини на овај начин хтјели да олакшају наставак школовања, али и да подстакну друге компаније да помажу младима.

“Само тако сви заједно доприносимо да знање и наука добију достојно мјесто у нашем друштву”, поручио је Вујић који се на недавно одржаном Осмом форуму стипендиста Фонда “Др Милан Јелић” упознао о резултатима ове младе научнице и одлучио да “Проинтер” подржи њено академско усавршавање у Француској.

Са просјеком 10, Николина Макивић је најбољи студент у историји бањалучког Технолошког факултета. Након завршетка факултета, у Русији је провела годину дана као стипендиста Владе Руске Федерације, а затим је на престижном француском Универзитету Дидро завршила мастер студије из физичке хемије за нанонауку.

За свој успјех добила је и Златну значку Николе Тесле.