Стојановићи успјешни на „Златном чокању“ у Зеници

Стојановић Силвана и Миленко су за своју ракију Шљива барик до три године старости освојили сребрну медаљу на шестом по реду Међународном фестивалу јаких алкохолних пића и ликера под називом “Златни чокањ”, који је одржан у Соколском дому у Зеници и окупио је рекордан број произвођача и узорака.

Од скромних почетака, када је на првом фестивалу учествовало 25 такмичара са 60 узорака, до данас, фестивал је доживио импресиван раст, окупивши чак 320 произвођача са 750 узорака у шест категорија.

Када је у питању Барик шљива до три године старости Стојановићи су блистали, освојили су друго мјесто са оцјеном 17,9, чиме су показали своју стручност и љубав према овој воћној ракији.

Силвана каже да остаје жал за златном медаљом, јер је стручни жири првопласираој ракији у овој категорији додијелио оцјену 18.

„Наша посвећеност квалитету и страст према традицији донијели су нам изузетан успјех на овом престижном сајму, чиме смо потврдили своје мјесто међу врхунским произвођачима. Ова и све претходне награде представљају потврду наше преданости природној квалитети и инспиришу нас да наставимо са истим ентузијазмом и посвећеношћу. Захваљујемо се жирију на признању и свима који су подржали наш рад“, истакла је Стојановићева и захвалила се члановима Удружења произвођача воћа, чији је дугогодишњи предсједник, који су јој пружили подршку уочи одласка на овај престижни сајам.

Овај резултат јасно показује богатство и разноликост свијета ракија, као и таленат, посвећеност и стручност породице Стојановић.

Овогодишње издање фестивала привукло је пажњу и изван граница Босне и Херцеговине, будући да је у Зеницу стигло дванаест земаља, углавном из регије, али су се пријаве примиле и из Америке и Аустралије. Ова разноврсност допринијела је богатству понуде и разноврсности окуса који су се могли дегустирати на фестивалу.

За само шест година, Зеница је постала синоним за врхунске сајмове јаких алкохолних пића и ликера, а организатори заслужују велике похвале за постигнути успјех. Њихов труд не само да промовише локалне произвођаче, већ и доприноси очувању и промоцији богате културе и традиције.