Сутра протест на Тргу Крајине: Организатори траже смјену Владе РС!

На сутрашњем протесту, који ће се одржати на бањалучком Тргу Крајине са почетком од 17 часова, удружење РеСтарт ће тражити смјену Владе Републике Српске.

Предсједник РеСтарта Стефан Благић поручио је да су прије више од 20 дана предали Влади РС петицију са потписима 6 500 људи, али да никакав одговор нису добили.
– Сматрамо да смо били и више него стрпљиви, имајући у виду колико смо чекали да нам се ико из Владе макар обрати, каже да прихватају или не прихватају наше захтјеве. Међутим, исто као и ове људе на Жељезници РС, Влада Српске је и нас потпуно изигнорисала. Због тога сматрамо да више нема никаквог логичког основа да захтјеви које смо изнијели у претходна два мјесеца остану исти – поручио је Благић.

Он је навео да ће од данас њихов први захтјев бити смјена Владе Републике Српске.

– Нису се удостојили да одговоре на нешто што је подржало 6 500 људи Српске! Тражимо смјену због цјелокупне ситуације, због тога што људи на жељезничкој станици већ девети дан испаштају и што их хитна из ње одвози. Сутра ће нам то бити централни захтјев, не можемо више допустити и гледати како се само партијски људи запошљавају – поручио је предсједник РеСтарта.

Он је објаснио да се овакав став његовог удружења односи и за све локалне заједнице гдје је Савез за промјене на власти.

– Ако само подобни могу да се запошљавају шта ми остали који не припадамо ни једној партији можемо да очекујемо – на крају је поставио питање Благић.

Удружење РеСтарт подржали су и поједини одборници у бањалучкој Скупштини, а Љубо Нинковић и Саша Лазић су се тим поводом данас обратили и јавности.
– Овдје сам испред суграђана, испред овог напаћеног свијета. Разочарани смо што Влада РС није нашла са сходно да се обрати након 20 дана, што је изигнорисала 6 500 грађана. Нека знају, ако треба биће и 165 хиљада потписа! То није проблем. Да смо имали времена и простора и логистике за коју нас оптужују да имамо, да примамо паре од некога, скупили би 300 хиљада потписа. На једном малом штандићу смо скупили 6 500 потписа и да вам кажем, нико није дошао на тај штанд нити ради РеСтарта ни ради Драшка, Меде, аута Дане Малешевића и осталих, него ради незадовољства и огорчености оваквим животом – поручио је Лазић, који дјелује као одборник НДП-а у локалноим Парламенту.

Он је позвао суграђане и грађане околних мјеста око Бањалуке да дођу сутра у 17 часова на Трг Крајине.

– Дођите да изразимо свој протест и незадовољство против оваквог система владања. Огорчен сам. Ресорни министри купују аута, вјероватно су рођени у колицима од 120 хиљада па морају своје глутеалне мишиће да смјесте у такве аутомобиле. Истовремено, на Паприковцу морате лијекове са собом доносити када лежите. Срамота шта раде. Школе су у катастрофалноим стању, погледајте Металску школу, основне школе по Бањалуци, а они се бахате са народним парама – рекао је Лазић.

Одборник СДС-а у бањалучкој Скупштини Љубо Нинковић напоменуо је да су петиција и потписи прикупљени у складу са свим законима који предвиђају и третирају ову област.

– Влада РС није нашла за сходно да се обрати по питању те петиције те је јасно дала до знања грађанима Српске да демократско и законско обраћање Влади не долази у обзир. Нама је жао што се то дешава. Имамо и живи примјер људи из Жељезница РС који морају штрајком глађу да покушају да ријеше своје проблеме. Нажалост, не могу ни да привуку пажњу Владе РС а камоли да ријеше своје проблеме. У истом положају смо и ми и из тог разлога сутра организујемо протесте – поручио је Нинковић.

Он је рекао да не може баратати цифрама јер су најављене временске неприлике али да, у сваком случају, неће одустати од протеста.

– До краја ћемо гурати ову причу, захваљујући овим људима, односно свим људима који се налазе у оваквом положају. Они морају схватити да ми, као грађани Српске, не постојимо због њих већ да Влада РС постоји ради нас – закључио је Нинковић