СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ХАРАЛАМПИЈЕ

Свети Харалампије  је био епископ у Магнезији (Тесалија) у 2. вијеку. Вјерује се да је имао 113 година када је пострадао због Христа.

Када наста страшно гоњење хришћана у вријеме цара Септимија Севера, старац Харалампије не кријаше се од гонитеља, него слободно и јавно проповједаше вјеру Христову. Све муке претрпе као у туђем тијелу.

А кад с њега жива кожу одраше, незлобиви светац рече царским војницима: „Хвала вам, браћо, за то што остругавши моје старо тијело, ви обновисте дух мој за нови, вјечни живот„.

Многобројна чудеса учини, и многе у вјеру обрати. Чак и царева кћи Галина напусти незнабоштво свога оца и поста хришћанка. Осуђен на смрт и изведен на губилиште свети Харалампије уздиже руке к небу и помоли се Богу за све људе, да им Бог даде тјелесно здравље и душевно спасење, и да им умножи плодове земаљске.

Господе, ти знаш, да су људи месо и крв; опрости им гријехе, и излиј благодат Твоју на све!“ Послије молитве овај свети старац предаде душу своју Богу пре него што џелат спусти мач на његов врат. Пострада 202. године. Његово тијело узе Галина и чесно га сахрани.

Српска православна црква слави га 10. фебруара по црквеном, а 23. фебруара по грегоријанском календару.